2011. szeptember 24., szombat
Hétvégi receptajánló!!! Sült csirkecomb rizzsel és szőlőmártással.
Megint itt a hétvége, és bizony gondolkodhattam mi is legyen az ebéd. Mivel a szőlőnek éppen szezonja van, és nagyon szeretjük, így mindenképpen szőlőmártást terveztem be a mai ebédhez. Igen ám, de mihez is kínáljam a mártást, ez már egy kis fejtörést okozott. Végül úgy döntöttem, hogy csirkecombot sütök, azzal nincs sok macera, és a mártás is illik hozzá. Csirkecomb helyett, ízlés szerinti sültet készíthetünk. Köretnek most rizst kínáltam, de krumplipürével is nagyon finom. Persze ez csak egy ötlet a hétvégi ebéd elkészítéséhez, de bátran merem ajánlani mindenkinek.
A csirkecombokat ízlés szerint sózni, és fűszerezni. (én bazsalikomot, kakukkfüvet, majorannát, szerecsendiót, és őrölt fehérborsot használtam)
Egy tepsit jól kikenni margarinnal, majd egymásmellé helyezni a befűszerezett combokat. Egy kevés fehérbort önteni alá, majd fóliával lefedni és előmelegített sütőbe tenni. Lefedve puhára párolni.
Amikor már puhára párolódott a hús, a fóliát levenni, majd a combokat mézzel megcsorgatni. Ezután visszatenni a sütőbe és szép pirosra sütni.
A szőlőmártáshoz leszemezni a szőlőt.(ízlés szerint ki is magozhatjuk, de én nem ezt tettem)
A hús sütésénél visszamaradt szaftot egy serpenyőbe kanalazni, majd hozzáönteni még egy kevés fehérbort. Ezután mézzel, fahéjjal, és reszelt narancshéjjal ízesíteni, és pár percig kevergetve főzni.
Pár perc után hozzáadni a szőlőszemeket, majd pár percig lassan továbbfőzni.(vigyázni nehogy a szőlőszemek túl puhára főjenek)
Végül egy kevés étkezési keményítőt simára keverni egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett a szőlőhöz csorgatni. Ezután óvatosan kevergetve, besűríteni.
Közben enyhén sós vízbe kifőzni a rizst, vagy elkészíteni a krumplipürét.
Tálaláskor a sült csirkecombot a rizzsel (v. krumplipürével) és a szőlőmártással kínálni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon mutatós, guszta! Szolídabb kivitelben én is ezt csináltam ma rizseshúsként!
VálaszTörlésBárcsak készíthetnék ilyen fincsi mártásokat, de nem szereti nálunk senki a húst és a gyümölcsöt együtt, csak én :( Nagyon fincsi lehetett!
VálaszTörlésGyönyörű ez a csirkecomb, és az egész tál. A szőlőmártás nagyon tetszik. :)))
VálaszTörlésNagyon mutatós, tetszik.
VálaszTörlésHűűű de guszta tálalás
VálaszTörlésÉva!
VálaszTörlésKöszönöm!! Rizses hús is nagyon finom, és szerintem semmivel sem szolidabb.:)Látod azt is nagyon régen főztem már, jó hogy vagy Te nekem, emlékeztetsz rá mit kell főznöm.Köszönöm!!!:)
Vikvi!
VálaszTörlésEz olyan egyszerű, és főleg párperc alatt elkészül, érdemes saját magadnak elkészíteni. Na és lehet a család is megkóstolja és megkedveli a mártásokat a húshoz.:)
Petra!
VálaszTörlésKöszönöm!! A mártás legelőször egy hirtelen ötlettől vezérelve készítettem el, és azóta a kedvencünk lett.:)
Kati!
VálaszTörlésKöszönöm, és neked is csak ajánlani tudom, nem fogsz benne csalódni.:)
Bianka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!!:)
Szeretem a gyümölcsből készült mártásokat, igazi őszi hangulatú kaját készítettél!
VálaszTörlésVicuska!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nálunk is nagy sikere van a gyümölcsmártásnak, bármilyen gyümölcsből is készüljön.
Imádom a főztjeidet Gizikém!Ritkán vagyok most fent,sokat betegeskedtem!
VálaszTörlésDrága Zsuzsa, mielőbbi gyógyulást kívánok! Éppen a napokban gondoltam rád, hogy milyen régen láttalak már, és régen találkoztam a receptjeiddel.
Törlés