2011. szeptember 23., péntek

Lekváros derelye. (barátfüle)




Tegnap este éppen a blogokat nézegettem, és azon gondolkodtam mi is legyen a mai ebéd. Éppen Évához kukkantottam be, amikor megláttam, hogy Ő derelyét készített ebédre. Hurrá gondoltam, már meg is van, hogy mit főzök ma. Lekváros derelyét!!! Már ezer éve nem főztem, pedig nagyon szeretjük, sok lekvárral, fahajas porcukorral megszórva, és tejföllel megcsepegtetve. Ebédre aztán el is készült, és bizony jó néhány darabot megettem belőle.(megszámolni nem is mertem:))) Kezdő háziasszonyoknak is bátran merem ajánlani, mert igen egyszerű elkészíteni, és bizony nagyon finom.






Hozzávalók:

3-4 szem krumpli
1 egész tojás
2 ek olaj
liszt
lekvár

zsemlemorzsa
olaj






A krumplit megpucolni, kockára vágni, és enyhén sós vízbe puhára főzni. Amikor már puha, leszűrni és krumplinyomón átnyomni, majd teljesen kihűteni.

Ameddig hűl a krumpli, ellehet készíteni a pirított zsemlemorzsát.
Egy serpenyőbe olajat önteni, majd feltenni melegedni. Ezután beleönteni a zsemlemorzsát, és állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon, szép aranybarnára pirítani.

A kihűlt krumpli közepébe mélyedést csinálni, majd beletenni pár evőkanál lisztet, az egész tojást, az olajat, és pici sót.
Ezután elkezdeni összegyúrni, majd annyi lisztet adagolni még hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tészta legyen belőle.

A jól összegyúrt tésztát lisztezett felületre tenni, majd vékonyra kinyújtani. Ezután derelyevágóval kb. egyforma kockákra felvágni.
Mindegyik tésztakocka közepére egy kiskanálnyi lekvárt tenni, majd ráhajtani a tésztát, és kézzel jól összenyomkodni, hogy főzés közben nehogy szétnyíljon.

Forrásba lévő vízbe óvatosan beletenni az elkészült derelyéket, és pár perc alatt készre főzni. (amikor már feljönnek a víz tetejére, még kb. 2-3 percig kell őket főzni)

A megfőtt derelyéket szűrőkanállal óvatosan kiszedni a vízből, jól lecsepegtetni, majd szintén óvatosan beleforgatni az előzőleg megpirított zsemlemorzsába.

Tálaláskor a derelyéket ízlés szerint fahajas porcukorral megszórni, majd tejfölt csepegtetni rá.

12 megjegyzés:

  1. Az egyik leggusztább derelye, amit mostanában láttam blogokon!

    VálaszTörlés
  2. egyet értek az elöttem szólóval,én egyszer probáltam az nem jött össze,na de majd ezzel a recepttel.

    VálaszTörlés
  3. Ez már kínzás:) A kedvencem, nagyon szeretem, de sajnos várnom kell, mert diétázom:)

    VálaszTörlés
  4. Jaj, azt hittem első látásra, hogy valami rántott dolog, akkor olvasom, hogy derelye! Nem is tudom megmondani, hogy mikor ettem utoljára. Én is ilyen sötétre szoktam pirítani a morzsát, szerintem így a gusztusos. Nagyon ínycsiklandó!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretem a derelyét, nagyon guszta. Éva mindig nagyon jó ötleteket ad. .)))

    VálaszTörlés
  6. Kettőnél én se állnék meg az biztos! fincsi lehetett.

    VálaszTörlés
  7. chriesi!
    Nagyon köszönöm!!!Már ezekért a kedves szavakért érdemes volt elkészíteni.:)

    VálaszTörlés
  8. Vanocska!
    Neked is nagyon köszönöm!! Szorítok, hogy most sikerüljön, de biztosan fog is.:)

    VálaszTörlés
  9. trolanyu!
    Nem szeretnélek én kínozni!!:))) Bizony diéta alatt nem szabad elkészíteni, mert ebből nem lehet csak 1-2 darabot enni.

    VálaszTörlés
  10. IllésKrisz....!!
    Köszönöm!! Nálunk is nagyon régen volt, pedig igencsak szeretjük. A zsemlemorzsát mindenhez ilyen sötétre pirítom, és képes vagyok csak úgy magába megenni.:)

    VálaszTörlés
  11. Petra!
    Köszönöm!!! Én is azért szeretek benézni Évához, mert Ő sokszor főz olyat, amit én már régen elfelejtettem.:)

    VálaszTörlés
  12. Szia Sándor!
    Biztosíthatlak, hogy én sem álltam meg kettőnél, sőt.....Már régen nem főztem derelyét, de ezután többször beütemezem majd.:)

    VálaszTörlés