2011. szeptember 10., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Fűszeres sült csirkemáj szőlőmártással és rizzsel.



Csodálatosan süt a nap, remek idő van, ki szeretne egy ilyen szép hétvégét a konyhában tölteni főzőcskézéssel. Bizony én nem, sőt annyira nem, hogy 10 órakor még fogalmam nem volt mi is lesz a mai ebéd. Aztán eszembe jutott, hogy nem is olyan régen duende-nál megláttam egy csirkemájas-gyümölcsös receptet. Nagyon megtetszett, mert nálunk is nagyon kedvelt a hús és a gyümölcs párosításával készült étel.  Tehát kis törpölés után, hogy mi is legyen az ebéd, eszembe jutott ez a recept. Gyorsan áttanulmányoztam, és a fagyasztóból már vettem is ki a csirkemájat. Mivel azonban nálunk a fügefán sajnos még nincs érett füge, sőt ahogy elnézem idén már be sem fog érni, így kicsit módosítottam, átvariáltam a receptet. Füge kilőve, viszont volt itthon szőlő, így abból készítettem mártást a máj mellé. Köretnek rizst főztem hozzá, itt  betartva az eredeti  receptben leírtakat, és szegfűszeggel kicsit megbolondítottam. Bátran merem állítani, hogy ilyen gyorsan elkészíthető, és ilyen nagyon finom ebédet már régen nem sikerült összehoznom.





Hozzávalók a májhoz:

50 dk csirkemáj
fokhagymapor 
őrölt chili
koriander
szegfűszeg
őrölt fehérbors
1 dl olívaolaj

Az ízlés szerinti mennyiségű koriandert, és a szegfűszeget mozsárban összetörni, majd hozzáadni a chilit, a sót, a fokhagymaport és az őrölt fehér borsot.
Ezután hozzáönteni az olívaolajat, és jól összekeverni. Ebbe a pácba beletenni a májat, majd kicsit állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják.(kb.15 percig hagytam pácolódni)

Egy serpenyőbe beletenni a májat a fűszeres olajjal együtt, majd mérsékelt lángon, készre sütni. (sütés közben többször átfordítottam, hogy egyenletesen átsüljön, és a serpenyőt félig fedővel lefedtem, nehogy kipattogjon sütés közben a máj)
Amikor már szépen átsült, egy jénaiba kiszedni, és tálalásig melegen tartani. 


Szőlőmártás hozzávalói:
4 fűrt szőlő (vegyesen )
2 dl bor (Rozé)
méz
őrölt fahéj
1 tk étkezési keményítő
a máj sütésénél visszamaradt fűszeres olaj

Először a szőlőt alaposan megmosni, majd leszemezni a száráról.

A máj sütésénél visszamaradt fűszeres olajhoz hozzáönteni a bort, és ízlés szerint mézzel, és őrölt fahéjjal ízesíteni.
Ezután párpercig jól kiforralni, majd hozzáadni a szőlőszemeket. Óvatosan összekeverni, és 2-3 percig szép lassan főzni.

Közben az étkezési keményítőt simára keverni egy pici vízzel, majd a szőlőhöz csorgatni. Végül óvatosan kevergetve besűríteni.

Ezalatt az idő alatt meglehet főzni a rizst is.(én előfőzött rizst használtam) A főzővízbe párszem szegfűszeget tenni, ettől jó illata lesz, de az ízén nem érződik majd.

Tálaláskor a rizs tetejére helyezni a fűszeres sült májat, majd köré kanalazni a szőlőmártást.

6 megjegyzés:

  1. Isteni recept, nagyon izgat ez a szőlőmártás, már láttam máshol is. Kipróbálom, szeretem a hús-gyümölcs kombinációkat.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztusos! Szívesen bevállalnám a holnapi menűnkbe, csak már másra készültem!:-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta. Szívesen megkóstolnám, kíváncsi lennék az ízére. :)))

    VálaszTörlés
  4. Szőlőmártás, ez nagyon jól hangzik, ki kell próbálnom.

    VálaszTörlés
  5. Szeretem a sós ízt a gyümölccsel! Van, akinek ez nem jön be, mint pl. a páromnak. Gondolom a máj szárazsága és a szőlőmártás szaftossága, mennyei lehetett. Kóstoltam volna! Biztos fincsi volt..

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom és nem csak az étel guszta, de a képek is

    VálaszTörlés