2024. január 13., szombat

Sült lazac hagymamártással és baconös túrós csusza roláddal.

 


Folytatom a visszatekintés, hogy milyen új fogás került tavaly az ünnepi asztalra. A karácsonyi ünnepekre a pontyhalászlé, és rántott pontyszelet  mellett, mindig az asztalra kerül egy-egy lazacos fogás is. Így történt ez 2023 karácsonyán is..... a fűszeres lazacszeletet megsütöttem, melynek a bőre finom, ropogósra sült, a túrós csusza pedig baconbe csomagolva került a sütőbe, és hogy ne legyen túl száraz így együtt, egy finom hagymamártást készítettem, majd azzal tálaltam. Az ízek remekül összeillettek, és a túrós csuszának egy külön ízt adott a sült bacon.




Hozzávalók a lazachoz:

2 db lazacfilé (kb. 20 dkg-os)
1/2 citrom leve
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
5 dk vaj
2-3 ek olívaolaj


Mindkét lazacfilét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, facsarjuk rá a citromlevet, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

A vajat, és az olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőbe, és a bőrével lefelé helyezzük bele az előzőleg befűszerezett lazacszeleteket, majd a forró zsiradékkal locsolgatva, süssük kb. 10 percig.

Ezután helyezzük be előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe, és süssük még 10-15 percig, majd vegyük ki a sütőből, és tálalásig tartsuk melegen. ( A serpenyő nyelét csomagoljuk be alufóliába mielőtt betennénk a sütőbe!!!!)



Hagymamártás hozzávalói:

3 db nagyobb vöröshagyma

2 ek étolaj

5 dkg vaj

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

késhegynyi őrölt szerecsendió (el is hagyható)

1 tk ételízesítő

1/2 ek dijoni mustár

1ek liszt

2 dl fehérbor

4 dl víz

2 dl főzőtejszín


A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, majd pároljuk üvegesre.

Amikor már üvegesre párolódott, szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint őröljünk rá színes borsot, enyhén sózzuk, és pároljuk még 1-2 percig.

Ezután szórjuk meg a liszttel, alaposan keverjük össze, öntsük fel a borral és a vízzel, majd addig főzzük, hogy a levét szinte elfője. (közben többször keverjük meg, nehogy lekapja az alját)

Amikor szinte elfőtte az összes levét, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a főzőtejszínt és a mustárt, turmixoljuk össze, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen.

Ezután öntsük vissza az edénybe, és állandó kevergetés mellett, főzzük még 1-2 percig.

Amikor elkészült egy folpack fóliával fedjük le, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, és tálalásig tartsuk melegen.



Hozzávalók a baconös túrós csusza roládhoz:

kb. 50 dkg bacon

10 dkg kocka tészta (nagykocka)

25 dkg túró

só (ízlés szerint)
 
 
A tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, majd öblítsük le hideg vízzel, ezután alaposan csepegtessük le.
 
A túrót villával törjük össze, adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, ízlés szerint sózzuk, majd keverjük össze.(a sózással azért óvatosan bánjunk, mert a bacon is sós)
 
Vágjunk le egy nagyobb darab folpack fóliát, majd a baconszeleteket helyezzük egymás mellé úgy, hogy kissé fedjék egymást.
 
Ezután az alsó szélétől kicsit beljebb, kanalazzuk rá a túrós csuszát, majd a fólia segítségével tekerjük fel úgy, mint a bejglit. (Én két rudat csináltam ebből a mennyiségből.)
 
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá a roládot. 
 
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranybarnára a bacont.
 
Amikor készre sült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni, hogy szépen feltudjuk szeletelni. 



Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszeletet, kanalazzuk mellé a mártást, tegyünk rá pár szeletet a túrós csusza roládból, majd úgy kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, ez is egy igazi ünnepi fogás! Nagyon finom lehetett 😋.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Nagyon finom volt. A hagymamártást többször is csináltam már sült hús mellé, a túrós csusza új ötlet volt, de az is nagyon finom.

      Törlés
    2. Ez aztán jól hangzik! Még sosem készítettem lazacot, de már sokszor gondoltam rá, hogy kipróbálom. hagymamártás már volt, a túrós csusza rolád meg telitalálat! Nagyon finom, ünnepi lakomát kerítettél!

      Törlés
    3. Kedves Ani, nagyon köszönöm! Nemcsak jól hangzik, de így együtt nagyon finom volt. Szeretjük a lazacot, igaz elég drága, de azért néha veszek. A Lidl-be mindig szépet lehet kapni és sokszor kedvezőbb áron. Egyszer próbáld ki, finom a húsa. A hagymamártást szeretem sült húsok mellé... a túrós csusza pedig egy hirtelen ötlet alapján készült, de nagyon finom volt.

      Törlés