2024. január 20., szombat

Pulykamell húsos töltelékkel.

 

 

Töltött húst sokszor készítettem már különböző töltelékkel, de olyannal amiben hús, méghozzá sertéshús, és csirkehús is van, eddig még nem. Mivel volt egy szép darab pulykamell, melyet tavaly a karácsonyi ebédnél töltve szerettem volna feltálalni, húsos töltelékkel töltöttem meg. Persze nem csak ünnepek alkalmával készíthetjük el, pl. egy hétvégi ebéd második fogása is lehet. A megtöltött húst baconnel borítottam be, melytől csak még finomabb ízt kapott. A pulykamell így sütés közben nem szárad ki, a bacontől finom ízt kapott, a fűszeres-húsos töltelék pedig jól illik hozzá. Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínáljunk hozzá, de pl. hidegen egy salátával is remek fogás.




Hozzávalók:

50 dkg pulykamell

20 dkg szeletelt bacon


Hozzávalók a töltelékhez:

20 dkg sertéstarja

2 db felső csirkecomb

2-3 db csirkemáj

2 db főtt tojás

1 kisebb csokor petrezselyemzöld

1 db vöröshagyma

só (ízlés szerint)

őrölt feketebors (ízlés szerint)

őrölt majoránna (ízlés szerint)

1 tk ételízesítő

1 db szikkadt zsemle

1 db tojás (nagy)

2 ek étolaj

1 dl víz a pároláshoz

2-3 ek zsír a sütéshez



A vöröshagymát vágjuk fel apróra, és a felhevített olajon pároljuk üvegesre, majd hűtsük ki.

A szikkadt zsemlét tegyük bele egy tálba, öntsük fel vízzel, majd amikor már jól megszívta magát, nyomkodjuk ki.

A csirkecombról szedjük le a bőrt, vágjuk ki a csontot, majd vágjuk nagyobb darabokra. A tarját szintén daraboljuk fel, majd a csirkecombbal együtt daráljuk le.

Ezután a darált húshoz adjuk hozzá a kihűlt vöröshagymát, a kinyomkodott zsemlét, az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, adjuk hozzá az egész tojást, majd alaposan gyúrjuk össze. 

Ezután adjuk hozzá a kockákra vágott főtt tojást és a szintén felkockázott csirkemájat, majd keverjük bele a húsos töltelékbe úgy, hogy ne nagyon törjenek.

A pulykamellet vágjuk fel úgy, hogy egyben maradjon egy kb. két cm-es rész, majd nyissuk szét mintha egy könyv lenne.

Tegyünk rá egy folpack fóliát, majd óvatosan kicsit ütögessük meg a húsklopfolóval. (óvatosan klopfoljuk, nehogy a hús szétszakadjon)

Ezután mindkét oldalát sózzuk és szórjuk meg az ételízesítővel. (az ételízesítőt el is hagyhatjuk)

Ezután halmozzuk a tölteléket a húsra, majd tekerjük fel, és hústűvel vagy fogpiszkálóval zárjuk le.

Vágjunk le egy nagyobb darab folpack fóliát, majd helyezzük rá hosszában a bacont úgy, hogy a szalonnacsíkok fedjék egymást. 

Ezután helyezzük rá a megtöltött pulykamellet, majd a fólia segítségével tekerjük fel úgy, hogy az a rész essen alulra, ahol a szalonnacsíkok találkoznak.

Egy tepsibe helyezzük bele a hústekercset, öntsük alá a vizet, majd fedjük le alufóliával. (Én sütőpapírt is tettem alá.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 50 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig pároltam.)

Ezután vegyük le a fóliát, öntsük le a párolólevet, kanalazzuk a hús mellé a zsírt, majd tegyük vissza a sütőbe, emeljünk a hőfokon, és addig süssük hogy a bacon szép színt kapjon.

Amikor a hús megsült vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni, mielőtt felszeletelnénk.



A töltött húst tálalhatjuk melegen ízlés szerint körettel... pl. krumplipürével és párolt káposztával, vagy éppen hidegen egy finom salátával. A pulykamell sütés közben nem szárad ki, a bacontől finom ízt kap, a fűszeres-húsos töltelék pedig jól illik hozzá.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ezzel a gazdag töltelékkel, csábító, igai ünnepi vagy hétvégi fogás! Szép mozaikos lett, és ahogy írod, hidegen is kiváló.
    Mi is szeretjük a töltött húsokat, de ilyet még én sem csináltam. Főtt tojást, májat és némi húst én is szoktam beletenni, vagy zöldségeket is, mikor hogy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt, biztosan nem utoljára töltöttem meg ezzel a töltelékkel a húst. Májas-tojásos tölteléket is szeretjük, de örülök hogy most kicsit változtattam. Próbáld ki Katikám, biztosan nektek is ízlik majd. Két darabot töltöttem meg, az egyik ment a fagyasztóba.

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki ezzel a gazdag töltelékkel. Én még nem is töltöttem pulykamellet soha. Jó ötlet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani, nagyon köszönöm! Többféle, főleg gyümölcsös és gesztenyés töltelékkel szoktam az ünnepekre megtölteni a pulykamellet, de örülök hogy most kipróbáltam ezzel a húsossal, mert nagyon finom volt. Próbáld ki Te is megtöltve... nem szárad úgy ki mint a csirkemell, és több idő kell a sütéshez.

      Törlés
  3. Nagyon guszta és laktató finomságot készítettél !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! A fagyasztóba is tettem be egy tekercset, és éppen ma vettem elő ebédre. Finom volt. :)

      Törlés