2024. január 27., szombat

Lekváros bukta cukorbetegeknek.


A lekváros bukta az egyik kelt tésztás kedvencem, de amióta cukorbeteg lettem, le kellett hogy mondjak róla. A napokban szóba jött hogy milyen jó lenne egy kis bukta, így gondoltam hogy miért is ne sütnék teljes kiőrlésű liszttel, édesítővel, és diabetikus lekvárral magamnak is pár darabot. Mindkét tésztát bedagasztottam, és megformázva egyszerre kerültek a tepsibe, majd a sütőbe. A teljes kiőrlésű liszttel készült tészta is szépen megkelt, és a Tangzhong-nak, amely egy tejes-lisztes pudingszerű massza, köszönhetően nagyon könnyű, és puha buktát kaptam.



Tangzhong hozzávalói:

2 dkg liszt
1 dl tej


A hideg tejjel keverjük simára a lisztet, majd állandó keverés mellett, főzzük olyan sűrűre mintha puding lenne.

Ezután hűtsük ki teljesen, mielőtt felhasználnánk.


Tipp:
Az elkészült Tangzhong-ot pl. jól zárható dobozba 2-3 napig a hűtőben tárolhatjuk mielőtt felhasználnánk kenyér, vagy kalács sütésnél. Felhasználás előtt, szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni.

A Tangzhong egy régi ázsiai módszer "tésztadoktornak" is nevezik, de akár vizes rántásnak is hívják. Nagyon puha állaga lesz tőle a kenyérnek, és a kalácsnak. A kalács sokkal foszlósabb lesz. Eredetileg liszt és víz keveréke, de a víz helyett tejjel is készülhet.



Tészta hozzávalói 6 db buktához:

15 dkg tönkölybúza finomliszt

10 dkg teljes kiőrlésű liszt

kb. 1,5 dl tej

1 db tojássárga (nagy)

1,5 ek eritrit

1 kk vaníliaaroma

csipet só

3 dkg vaj

1,5 dkg élesztő 

1 tk cukor

az előzőleg elkészített, és kihűtött Tangzhong 

Kell még pár ek ízlés szerinti diabetikus lekvár.


A képen 6 db teljes kiőrlésű liszttel, és 6 db finomliszttel készült bukta látható.


A langyos cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A kétféle lisztet és a sót keverjük össze.

A puha vajhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, és a tojássárgát, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, keverjük kicsit össze, majd adjuk hozzá a lisztkeveréket és a teljesen kihűtött Tangzhongot, és dagasszuk meg a tésztát. (Ízlés szerint kézzel, vagy robotgéppel is megdagaszthatjuk)

A kelesztőtálat szórjuk meg liszttel, tegyük bele a megdagasztott tésztát és szórjuk meg liszttel, majd langyos helyen kelesszük egy óra alatt a duplájára. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra, majd vágjuk fel kb. 6 egyforma darabra.

Ezután mindegyik tészta közepére tegyünk egy kanál ízlés szerinti lekvárt, majd hajtsuk be a tészta két szélét hogy a lekvár sütés közben ne tudjon kifolyni, majd csavarjuk fel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az elkészült buktákat. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra.

Az újrakelesztett buktákat mielőtt behelyeznénk a sütőbe, olvasztott vajjal kenjük le.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 25-30 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve  a forró buktákat szintén kenjük le olvasztott vajjal, hagyjuk a tepsiben langyosra hűlni, majd óvatosan szedjük szét az összenőtt buktákat.



Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, és úgy kínáljuk. Egy laktató leves mellé pl. remek második fogás..... A Tangzhontól a tészta nagyon könnyű és puha lesz, és még másnap is olyan mintha akkor sült volna ki.


8 megjegyzés:

  1. Egyforma szép lett mindkét tésztából!
    Örülök, hogy megoldást találtál, hogy buktát ehessél! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit azért formátlanok, de legalább szépen megkelt a teljes kiőrlésű liszttel is. Ízre nagyon finom, és észre sem venni, hogy nem finomliszttel készült.

      Törlés
  2. Finom lehetett, szinte nincs is különbség a két sor bukta között. Örülök, hogy te is tudsz enni ebből a finomságból, ügyesen megoldottad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt a teljes kiőrlésű liszttel is, hát egynél meg sem tudtam állni..... Legközelebb a túrós batyu kerül sorra, már azt is nagyon régen ettem. :)

      Törlés
  3. Igen, jó a tk tönköly liszttel a kelt tészta. Nagyon jól néznek ki a tieid.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani, nagyon köszönöm! Kelt kalácsot már sütöttem tk liszttel, de buktát most először, és nagyon finomra sikerült. Alig tudtam abbahagyni az evést!

      Törlés
  4. Nagyon guszta buktákat készítettél, finom lehetett! Szeretem a kelt tésztákat, most találtam egy olyan bukta receptre amibe ha teszünk krumplit még puhább akár másnap is .Bár sokfélét sütöttem már de ezzel a krumplis változattal teszek egy próbát kis adagból!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Egyre jobban sikerülnek a próbálkozásaim a teljes kiőrlésű liszttel, ez a bukta is finom volt. Nekem kelt csiga receptem van amibe krumpli is kell, és valóban még másnap is olyan puha mintha akkor sült volna ki. Kíváncsian várom a Te általad kipróbált receptet.

      Törlés