2024. február 3., szombat

Túrófánk cukorbetegeknek.

 


Túrófánkot nemcsak farsang idején sütök, mert a hétköznapokban egy kiadósabb leves mellé, remek második fogás. Persze eddig búza finomliszttel készült, (a receptje erre a linkre kattintva található) melyen most változtatnom kellett, és tönkölybúza és finomliszt keverékével sütöttem meg. Cukor helyett eritritet, vaníliás cukor helyett pedig vaníliaaromát használtam, de a fánk tésztája így is légiesen könnyű, és finom lett. Tálalás előtt poreritrittel szórtam meg, és a saját, házi diabetikus sárgabarack lekvárommal fogyasztottam.

 

 


Hozzávalók 10 darabhoz:

20 dkg túró

8 dkg tönkölybúza finomliszt

3 dkg búza finomliszt

1 db tojás (nagy)

1 kk sütőpor (4 gramm)

1 kk vaníliaaroma

2 dkg eritrit

csipet só

1/2 ek rum (el is hagyható)

1/2 citrom reszelt héja

kb. 5 dl étolaj a sütéshez



A túrót tegyük egy tálba, majd villával nyomkodjuk össze, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.

Ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, az eritritet, a vaníliaaromát, egy csipet sót, a rumot, az egész tojást, majd fakanállal keverjük össze.

A kétféle lisztet és a sütőport keverjük össze, majd adjuk hozzá a túrós keverékhez, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha túl lágy lenne a tészta akkor egy pici lisztet, ha túl kemény akkor egy pici tejfölt keverjünk hozzá!!!)

Ezután a tésztából formázzunk diónyi golyókat.(minden golyó előtt picit lisztezzük be a tenyerünket, úgy nem ragad rá a tészta)

Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd melegítsük fel.

Amikor már kellőn felmelegedett az olaj, óvatosan helyezzük bele a tésztagolyókat, majd közepes hőfokon, pár perc alatt süssük szép aranybarnára a fánkokat. (sütés közben többször fordítsuk át, hogy szép egyenletesen süljön)

Ezután szedjük ki a zsiradékból a megsült fánkokat, majd helyezzük papírtörlőre hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

 

 

Tálaláskor a langyosra hűlt fánkot ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, és ízlés szerint diabetikus lekvárral kínáljuk.

 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a fánkjaid, és biztos nagyon finomak is voltak! Megnéztem a finomlisztes változatodat is, mindegyik szuper.
    Már régóta szeretnék én is sütni, eddig még nem került rá a sor, talán még ezen a farsang szezonban sikerül....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Szinte nincs is különbség a két fánk között, mert a tönkölylisztes is finom volt. Nagyon egyszerű fánk, gyorsan elkészül, ne várakozzál vele sokáig.... egy leves mellé is finom második fogásnak.

      Törlés
  2. Nagyon guszta, ide gurulhatna belőle 1-2 db !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Éva! Szívesen gurítok akár többet is!!!

      Törlés
  3. Annyira tetszik, ahogy "lefordítod" a recepteket a cukorbetegségnek megfelelően, ez is szuper lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Szerintem minden süteményt meg lehet sütni úgy, hogy a cukorbetegek is megtudják enni.... eddig szerencsére még mindegyik finom volt. Igaz így is csak mértékkel lehet enni belőle, de legalább megehetem. Sok cukorbeteg kipróbálta már a receptjeimet, és ennek nagyon örülök.

      Törlés