2024. február 24., szombat

Rántott lazacszelet.


Amikor eldöntöttem hogy a befűszerezett lazaccsíkokat kirántva készítem el ebédre Fördős Zé szavai csengtek a fülemben... "kirántva minden finomabb", mert ugye mi magyarok mindent amit csak lehet kirántunk.😀 Így aztán eme nemes hal most kirántva készült el, melyet nem bántam meg, mert nagyon finom volt. (lazaccal és halakkal készült receptek erre a linkre kattintva találhatók) Először a lazac bőrét távolítottam el, majd csíkokra vágva fűszereztem, és házilag készített teljes kiőrlésű zsemlemorzsába paníroztam be, melytől sütés után jó ropogós lett a panír, a halhús pedig finom, és szaftos maradt. Természetesen búza finomliszttel,  és zsemlemorzsával is bepanírozhatjuk, de én a cukorbetegségem miatt ettől eltekintettem. Sült krumplival és tartármártással tálaltam, de ez már ízlés dolga.

 

 

Hozzávalók:

kb. 30 dkg lazacfilé

só (ízlés szerint)

1 ek citromlé

1 kk halfűszerkeverék

kb. 3 dl étolaj a sütéshez

 Panírozáshoz: 

1 db tojás

0,5 dl tej

csipetnyi só

pár ek tönkölybúza finomliszt

pár ek teljes kiőrlésű zsemlemorzsa


A lazacfiléről távolítsuk el a bőrt, majd ízlés szerint csíkozzuk fel. (a bőrt azért távolítottam el, hogy sütés közben ne ugorjon össze a halhús)

Ezután ízlés szerint facsarjunk rá citromlevet, sózzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy a halhúst átjárják az ízek.

Ezután először forgassuk bele a lisztbe, majd a tejes-tojásos keverékbe, végül pedig a zsemlemorzsába. (ízlés szerint sima lisztbe, és zsemlemorzsába is beleforgathatjuk)

Az étolajat hevítsük fel, majd helyezzük bele a bepanírozott lazaccsíkokat, és kb. 5 perc alatt, többször átfordítva mindkét oldalát süssük szép aranybarnára. (arra figyeljünk hogy ne süssük sokáig, mert akkor a halhús nagyon kiszárad)

Amikor szép aranybarnára sült, szedjük ki papírtörlőre, és tálalásig tartsuk melegen. Közben készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet, esetleg egy finom salátát.



Tálaláskor én a ropogósra, és szaftosra sült lazaccsíkokat sült krumplival, és tartármártással kínáltam.


8 megjegyzés:

  1. De finom ebédetek volt, finom lehetett, és nagyon gusztán néz ki! Én még nem is ettem ilyet. Egyszer vettem szeletelt füstölt lazacot, pár dekás volt, fóliában 😀. Az finom volt. Kicsit drága, de egészséges... még nem szántam rá magamat a vásárlására, pedig egyszer megkóstolnám...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Mi szeretjük a lazacot, igaz az ára miatt azért csak néha veszek, de így rántva most készítettem először, és nagyon finom volt. A füstölt lazac is finom, de olyan kevés hogy nagyon be kell osztani. 😀Friss lazacot mindig a Lidl-be veszek. Ott van fél lazac fóliás csomagolásba, majd kiporciózva lefagyasztom, egyszer vegyél, nem fogod megbánni.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehetett ! Váljon egészségetekre!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néznek ki. Én is kedvet kaptam a halhoz. Ma nálunk is az volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ani, nagyon köszönöm! Láttam Te is nagyon finoman készítetted el a halat... csak az a baj, hogy nagyon drága a hal, bármilyen is legyen az.

      Törlés
  4. Igen, kirántva minden finomabb! Sógorom volt kiakadva, hogy nálunk nagymamám húsvétkor rendszeresen készített kirántott főtt tojást, nagyon szerettük/szeretjük... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sógorod akkor nem is tudja hogy mi a finom!! Én is rántottam már ki főtt tojást nagyon régen, de jó hogy eszembe hoztad, újra meg kell hogy csináljam. :)

      Törlés