2024. március 2., szombat

Hamis túrós-almás pite (cukor és gluténmentes)

 


Hétvége lévén, és mivel megkívántam, és már régen sütöttem almás pitét, így nem is volt kérdéses, hogy ez lesz a hétvégi süteményünk. A cukorbetegségem miatt a cukrot eritritre cseréltem, a finom búzalisztet pedig zabpehelyre, így a pite egyben gluténmentes is. A tésztát pedig nem nyújtani kell, hanem csak összekeverni, és a tepsibe kanalazni. Én akkora tepsiben sütöttem, hogy jó vékony legyen a tészta a töltelék pedig bőséges. Amennyiben vastagabb tésztát szeretnénk, akkor esetleg süssük kisebb tepsibe, vagy növeljük a tészta hozzávalóinak mennyiségét.

 


A töltelék összeállításával kezdjük, mert annak kicsivel többet kell állni, hogy a zabpehely magába szívja az alma levét.

 

 Almás töltelék hozzávalói:

80 dkg alma (reszelve)

8 dkg aprószemű zabpehely

10 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

1 kk őrölt fahéj


A reszelt almához adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, az őrölt fahéjat, és az aprószemű zabpelyhet, majd keverjük össze.

Ezután hagyjuk addig állni míg elkészítjük a tésztát, hogy a zabpehely magába szívja a nedvességet.

 


Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:

40 dkg rögös túró

4 db tojás (nagy)

7 dkg sütőpor

10 dkg zabpehelyliszt

10 dkg eritrit

1/2 citrom reszelt héja

1 tk vaníliaaroma

 

Én nagyobb szemű zabpelyhet használtam, melyet kávédarálón ledaráltam, hogy lisztes állaga legyen.

A túrót tegyük  egy tálba, majd villával nyomkodjuk, törjük össze.

Ezután adjuk hozzá az eritritet, a reszelt citromhéjat, a vaníliaaromát és keverjük alaposan össze.

Ezután egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük össze.

Végül adjuk hozzá a sütőporral összekevert zabpehelylisztet, és keverjük alaposan össze, majd hagyjuk pár percet pihenni.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen kanalazzuk bele a tészta felét.

Ezután szintén egyenletesen kanalazzuk rá az előzőleg összekevert almás tölteléket, majd egyenletesen fedjük be a maradék tésztával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 40-45 perc alatt süssük készre.(Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki.

 


Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt poreritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A vékony tészta és a szaftos, almás töltelék remekül összeillik, és nagyon finom. Amennyiben vastagabb tésztát szeretnénk, akkor süssük kisebb tepsibe, vagy növeljük a tészta hozzávalóinak mennyiségét.


6 megjegyzés:

  1. Milyen guszták azok a közeli szeletképek, nagyon finom lehetett, egészségetekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm... nagyon finom volt, így megsütve is, de cukorral és búzaliszttel is finom lehet. Próbáld ki, ha szeretitek az almás süteményeket.

      Törlés
  2. Nagyon guszta, most én is jól megkívántam a sütidet ! Nagyon finom lehet ezzel a különleges tésztával !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, szívesen küldök kóstolót. Nagyon finom volt, süsd meg pl. fél adaggal....

      Törlés
  3. Nagyon finom lehetett, hisz sok alma és túró van bene, így csakis fincsi lehetett 😋! Igazi hétvégi sütemény, és ebből Te is nyugodt szívvel ehetsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon finom volt, így bátran merem ajánlani neked is. Nagyon egyszerű sütemény, cukorral és finomliszttel is finom lesz.

      Törlés