2024. március 9., szombat

Sajtkrémes roló.

 


A ropogósra sült, főzött sajtkrémmel töltött roló nagy kedvencünk, melyet sokáig csak cukrászdában vásároltam meg. Persze az szinte tömény vajas krémmel volt töltve, így egy idő után lemondtunk róla... Mivel nem egy nagy ördöngösség elkészíteni, hiszen a készen vásárolt leveles tésztát csak meg kell sütni, és a sajtkrém elkészítése sem egy macerás dolog, így ma már itthon készül. A tésztarolókat előre megsüthetjük, és a sajtkrémet is elkészíthetjük, viszont csakis tálalás előtt töltsük meg a tésztát, mert különben beszívja a nedvességet, és elveszíti a ropogóságát. Én ünnepekre mint pl. karácsony vagy éppen húsvét, mindig megsütöm ezt a sós finomságot.



Hozzávalók 12 db-hoz:

1 cs leveles tészta

1 kisebb tojás a lekenéshez

vaj a formák kenéséhez


A leveles tésztából vágjunk kb. 2 cm-es hosszú csíkokat, majd az előzőleg alaposan vajjal megkent formákra tekerjük rá úgy, hogy a fedjék egymást. (alaposan kenjük le a formákat vajjal, mert különben csak nehezen tudjuk majd leszedni)

Az elkészült rolókat ezután helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire.

Ezután helyezzük be forró sütőbe, majd süssük szép aranybarnára, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kicsit hűlni.

Amikor a tészta már nem forró, óvatosan mozgassuk meg, húzzuk le a formáról, és hagyjuk kihűlni.

Közben készítsük el a sajtkrémet amivel majd megtöltjük.



 Sajtkrém hozzávalói:


 15 dkg reszelt sajt
 
10 dkg mascarpone
 
1,5 dl tej
 
1 ek liszt
 
2 db tojássárga (nagy)
 
só (ízlés szerint)
 
őrölt fehérbors (ízlés szerint)
 
10 dkg vaj


Egy tálba tegyünk 5 dkg reszelt sajtot, a mascarponét, a tejet, a tojássárgákat, a lisztet, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg az őrölt fehérborssal, és robotgéppel keverjük simára.

Ezután állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki teljesen. (közben többször keverjük át)

Amikor a massza kihűlt, adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, 5 dkg reszelt sajtot, és szintén keverjük simára. (ha szükséges akkor még utána sózhatunk)

Ezután kanalazzuk a sajtkrémet habzsákba, és töltsük meg vele a kihűlt rolókat, majd a maradék reszelt sajtba nyomjuk bele mindkét végét, hogy a sajt rátapadjon a krémre.




A tésztát előre megsüthetjük, és a sajtkrémet is elkészíthetjük, de a rolókat csakis közvetlen fogyasztás előtt töltsük meg, hogy a tészta ne szívja magába a nedvességet, és jó ropogós maradjon.


6 megjegyzés:

  1. De guszták! Finom desszert lehet, de el tudom képzelni egy tartalmas leves után második fogásnak is. Nekem is van ilyen formán, kis vékonyak, de még alig használtam. Jó lenne ismét elővenni....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Egyetértek Veled, egy leves után is finom lehet, és nekünk pl. elegendő is.Sokat bosszankodom a formákon, mert ha nincs vastagon lekenve vajjal, egyszerűen nem lehet lehúzni a tésztát. Nézegetem, hátha találok helyette valami jobbat, de eddig sajnos nem sikerült.

      Törlés
  2. Apukám nagy kedvence, volt, hogy torta.alakban raktam össze neki. :-) Szuper lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ÓÓÓÓ, torta alakban nagyon mutatós, és nagyon finom lehetett. Elhiszem hogy Apukád imádta.

      Törlés
  3. Nagyon szépek lettek. Minden finom, ami sajtos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ani, nagyon köszönöm! Mi is nagyon szeretünk mindent amibe sajt kerül. Ez a töltelék finom, és könnyű.

      Törlés