2022. június 26., vasárnap

Teljes kiőrlésű sajtos rúd füstölt sajttal.

 


Végre elérkezett a megérdemelt nyaralás, melyet minden évben a Tisza-tónál töltünk.... természetesen a konyhát messze elkerülöm ilyenkor, nem főzök, mert jólesik hogy kiszolgálnak, és még mosogatni sem kell. Persze azért arra is gondolnom kellett hogy legyen velem olyan rágcsa melyet pl. cukorbetegként kisétkezésekre eltudok majd majszolni, így aztán sütöttem egy adag sajtos rudat teljes kiőrlésű liszttel. A tetejére szezámmagot szórtam, de ízlés szerint köménymaggal, tökmaggal, vagy éppen reszelt sajttal is megszórhatjuk.




Hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (vagy 20 dkg)

10 dkg tönkölybúza finomliszt (vagy 20 dkg)

20 dkg Vénusz margarin
 
15 dkg füstölt sajt
 
1 db tojás (nagy)
 
1 tk só
 
1/2 cs sütőpor (7 gramm)
 
1 kk szódabikarbóna
 
2-3 ek tejföl
 
1 kisebb tojás a lekenéshez
 
1 ek szezámmag a szóráshoz 
 




A kétféle liszthez adjuk hozzá a sót, a szódabikarbónát, a sütőport, és keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott, hideg margarint és kezdjük el összemorzsolni, majd reszeljük hozzá a füstölt sajtot is, és szintén morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az egész tojást, és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (a tejfölt apránként adagoljuk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

Ezután liszttel megszórt felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagra.

Ezután kenjük le felvert egész tojással, ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal, majd vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra. (ízlés szerint köménymaggal, tökmaggal, vagy éppen reszelt sajttal is megszórhatjuk)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a felcsíkozott tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára.
 
A kisült sajtos rúd finom omlós. Hűvös, száraz helyen, letakarva hosszabb ideig (1-2 hétig) eltartható.
 
 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó nyaralást kívánok, ami ilyen finom rágcsálni való mellett biztos megvan. És az időjárás is kiváló vízparti programokhoz.
    Mi még nem jártunk ott, de amit képeken láttunk, az nagyon szép, hangulatos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! A sajtos rúd nagyon finom, és főleg gyümölcs mellé kell pár darabot ennem belőle. A Tisza-tó és környéke gyönyörű, sok látnivalóval és kirándulóhellyel. Biztosan Nektek is tetszene, igaz ez azért más mint ahova Romániába jártok.

      Törlés
  2. Nagyon finom sajtos rudat sütöttél ! Kellemes pihenést kívánok jó nassolást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! A sajtos rúd sokáig puha marad, ezért is szeretem sütni....

      Törlés