2022. június 11., szombat

Fűszeres lazac spárgával és fehérbormártással.

 


A tengeri halak közül nagyon szeretem a lazacot, így aztán még ünnepi alkalom sem kell hozzá, időről-időre szívesen elkészítem. Mivel az idén nagyon kedvező áron hozzálehet jutni a spárgához, (most pl. 50 dkg/600 Ft volt) így gondoltam a fűszereslazac mellé spárgát tálalok majd.... Persze azért a kettő együtt kevésnek bizonyult volna, így fehérbormártást készítettem, majd azzal tálaltam. A mártás elkészítési igen egyszerű, és pl. sült húsokhoz is remekül illik.




Hozzávalók a fűszeres lazachoz:

2 db lazacfilé (kb. 25 dkg/db)

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 tk halfűszerkeverék

1/2 citrom leve

5 dkg vaj

2 ek olívaolaj

 

Mindkét halfilét ízlés szerint locsoljuk meg citromlével, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd hagyjuk állni, hogy az ízek kellően átjárják.

Ezután a bőrös feléről egy papírtörlővel itassuk fel a nedvességet mielőtt elkezdenénk sütni.

Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat és az olajat, majd a bőrös felével lefelé helyezzük bele a lazacszeleteket, majd a forró zsiradékkal locsolgatva süssük 10 percig. (a halszeleteket közben ne mozgassuk, így a bőre ropogósra sül)

Ezután a serpenyőt helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük még 10-15 percig. (mielőtt a serpenyőt betennénk a sütőbe a nyelét, ha nem fém, akkor alufóliába csomagoljuk be)

Amikor a lazacszeletek készre sültek, vegyük ki a serpenyőből, és tálalásig tartsuk melegen. (érdemes kivenni a forró serpenyőből, mert különben tovább sül a hal, és kiszárad)




Fehérbormártás hozzávalói:

2 dl fehérbor

2 dl zöldségalaplé

2 db vöröshagyma (nagyobb)

2 dl főzőtejszín

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

késhegynyi szerecsendió (el is hagyható)

1 tk kukoricaliszt

5 dkg vaj

1 ek étolaj

 

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat és az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, szórjuk meg a liszttel, pirítsuk kb. egy percig, majd öntsük fel a fehérborral és az alaplével. (alaplé helyett felönthetjük vízzel, melyben feloldottunk egy darab húsleveskockát)

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a szerecsendióval, majd addig főzzük, hogy elfője a főzőlé kb. felét.

Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a főzőtejszínt, majd turmixoljuk össze vagy botmixerrel pépesítsük. (ízlés szerint ezután egy szűrőn átszűrhetjük, hogy szép selymes legyen)

Végül tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön a mártás. 

Ezután vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.




Spárga hozzávalói:

1 cs zöld spárga (50 dkg)

1 tk só

1 tk ételízesítő

őrölt színes bors (ízlés szerint)

5 dkg vaj

1 ek étolaj


Egy edénybe tegyük bele a spárgát, sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és pár perc alatt, főzzük roppanósra, majd szűrjük le.

Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat és az olajat, majd helyezzük bele az előzőleg alaposan lecsepegtetett spárgát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és rázogatva melegítsük össze. 

Tálalásig tartsuk melegen.



Tálaláskor helyezzük a lazacszeletet tányérra, tegyünk mellé egy csokornyi spárgát, ízlés szerint öntsük köré a fehérbormártást, majd úgy kínáljuk.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 642 kcal

Fehérje: 28 g

Zsír: 55 g

Szénhidrát: 9 g


2 megjegyzés:

  1. Minden része finom, könnyű étek, hát még így együtt mennyei lehetett ! 😄

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nagyon finom volt így együtt. A fehérbormártás nagyon jól illik pl. a sültekhez is, én sokszor készítem. Próbáld ki Katikám.

      Törlés