Advent első vasárnapjához érkeztünk, így már csak négy hét van hátra karácsonyig. A mai nappal megkezdődik az ünnep előtti várakozással teli időszak. A hagyományokhoz híven, az Adventi koszorún meggyújtottam az első gyertyát, és egy finom sütemény is került az asztalra. A receptet a Családi ízutazás 2012-es kiadványában találtam, mint Asszonydicséret elnevezéssel, valamit az interneten mint Zongorabillentyű is fut. Nekem rögtön megtetszett, olyan igazi ünnepi sütemény, amely szerintem a karácsonyi asztalon is megállja a helyét.
Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt várakozással teli időszakot kívánok!
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 cs sütőpor
csipet só
1 db tojás (nagy)
kb. 1 dl hideg tej
1 ek kakaó
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a sütőporral, majd szitáljuk át.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá a tojást, és egy kevés hideg tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután osszuk el három egyenlő részre, majd az egyik tésztához adjuk hozzá a kakaót, és gyúrjuk alaposan össze.
Töltelék hozzávalói:
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojásfehérje (nagy)
csipet só
4-5 ek sárgabaracklekvár
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a porcukrot, majd verjük kemény habbá.
A darált diót keverjük össze a vaníliás cukorral, majd két részletben adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabhoz, és óvatosan forgassuk össze.
Az egyik tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük bele az előzőleg sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Ezután kenjük meg a sárgabaracklekvárral, majd helyezzük rá a kinyújtott barna tésztát.
Ezután egyenletesen kenjük rá a habos-diós tölteléket, majd óvatosan helyezzük rá a maradék, kinyújtott tésztalapot.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 25 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, rögtön kenjük le a habos mázzal.
Habos-máz hozzávalói:
3 db tojássárga
15 dkg porcukor
1-2 ek hideg tej
A tojássárgához adjuk hozzá a porcukrot, és 1 ek hideg tejet, majd keverjük kifehéredésig. (ha szükséges, még adhatunk hozzá tejet)
A sütőből kivett, forró sütemény tetejére egyenletesen kenjük rá a mázat, majd egy percre helyezzük vissza a sütőbe. (egy perc elég neki, mire kihűl a sütemény a hab is megszárad)
Ezután vegyük ki, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Nagyon illik az adventi napokra, finom :)
VálaszTörlésNagyon köszönöm kedves Éva!
TörlésNagyon jó recept! Köszönöm!
TörlésÉn köszönöm hogy tetszik a recept. Nagyon finom, mi nagyon szeretjük.
TörlésNagyon tetszik a süti, de én nem látom kakaósnak a tésztát.
VálaszTörlésKedves József, lehet figyelmetlenül olvasta el a receptet. A tészta gyúrásánál ott szerepel hogy mikor kell hozzáadni a kakaót, de bemásolom azért ide Önnek.
Törlés"Ezután osszuk el három egyenlő részre, majd az egyik tésztához adjuk hozzá a kakaót, és gyúrjuk alaposan össze."
Guszta és csábító
VálaszTörlésNagyon köszönöm Tündi! :)
TörlésA habos mazhoz 3 tojasfeherje kell.
VálaszTörlésKedves Piri! A habos mázhoz 3 db tojássárga kell, mint a receptben is szerepel. A forró tésztára kell rákenni, majd 1 percre visszatenni a sütőbe.
TörlésNagyon gusztusos.
VálaszTörlésNagyon köszönöm!
Törlés