2016. november 27., vasárnap

Asszonydicséret. (vagy Zongorabillentyű)




Advent első vasárnapjához érkeztünk, így már csak négy hét van hátra karácsonyig. A mai nappal megkezdődik az ünnep előtti várakozással teli időszak. A hagyományokhoz híven, az Adventi koszorún meggyújtottam az első gyertyát, és egy finom sütemény is került az asztalra. A receptet a Családi ízutazás 2012-es kiadványában találtam, mint Asszonydicséret elnevezéssel, valamit az interneten mint Zongorabillentyű is fut. Nekem rögtön megtetszett, olyan igazi ünnepi sütemény, amely szerintem a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. 

Mindenkinek kellemes  Advent vasárnapot, és meghitt várakozással teli időszakot kívánok!






 Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

50 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 cs sütőpor
csipet só
1 db tojás (nagy)
kb. 1 dl hideg tej
1 ek kakaó


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a sütőporral, majd szitáljuk át.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá a tojást, és egy kevés hideg tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután osszuk el három egyenlő részre, majd az egyik tésztához adjuk hozzá a kakaót, és gyúrjuk alaposan össze.






 Töltelék hozzávalói:

20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojásfehérje (nagy)
csipet só
4-5 ek sárgabaracklekvár 


A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a porcukrot, majd verjük kemény habbá.

A darált diót keverjük össze a vaníliás cukorral, majd két részletben adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabhoz, és óvatosan forgassuk össze.

Az egyik tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük bele az előzőleg sütőpapírral kibélelt tepsibe. 

Ezután kenjük meg a sárgabaracklekvárral, majd helyezzük rá a kinyújtott barna tésztát.

Ezután egyenletesen kenjük rá a habos-diós tölteléket, majd óvatosan helyezzük rá a maradék, kinyújtott tésztalapot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 25 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, rögtön kenjük le a habos mázzal.






Habos-máz hozzávalói:

3 db tojássárga
15 dkg porcukor
1-2 ek hideg tej


A tojássárgához adjuk hozzá a porcukrot, és 1 ek hideg tejet, majd keverjük kifehéredésig. (ha szükséges, még adhatunk hozzá tejet)

A sütőből kivett, forró sütemény tetejére egyenletesen kenjük rá a mázat, majd egy percre helyezzük vissza a sütőbe. (egy perc elég neki, mire kihűl a sütemény a hab is megszárad)

Ezután vegyük ki, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


12 megjegyzés:

  1. Nagyon illik az adventi napokra, finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm kedves Éva!

      Törlés
    2. Nagyon jó recept! Köszönöm!

      Törlés
    3. Én köszönöm hogy tetszik a recept. Nagyon finom, mi nagyon szeretjük.

      Törlés
  2. Nagyon tetszik a süti, de én nem látom kakaósnak a tésztát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves József, lehet figyelmetlenül olvasta el a receptet. A tészta gyúrásánál ott szerepel hogy mikor kell hozzáadni a kakaót, de bemásolom azért ide Önnek.

      "Ezután osszuk el három egyenlő részre, majd az egyik tésztához adjuk hozzá a kakaót, és gyúrjuk alaposan össze."

      Törlés
  3. A habos mazhoz 3 tojasfeherje kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Piri! A habos mázhoz 3 db tojássárga kell, mint a receptben is szerepel. A forró tésztára kell rákenni, majd 1 percre visszatenni a sütőbe.

      Törlés