Éppen volt itthon ricotta, így amikor elolvastam a receptet rögtön hozzá is láttam a sütéshez. A hozzávalókat egyszerűen csak össze kell gyúrni, és a tésztából hosszabb rudat sodorni, megtekerni, majd fahéjas cukorral ízlés szerint megszórni. Szobahőmérsékleten hagyjuk legalább egy fél órát állni, közben pedig melegítsük elő a sütőt. A frissen kisült, fahéjtól illatozó süteményt pedig kínálhatjuk reggelire, vagy éppen vacsorára egy bögre forró kakaóval, de pl. a délutáni kávé mellé is jól illik.
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
25 dkg liszt
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
35 dkg ricotta
1 cs szárított élesztő
egy nagy csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tojás a lekenéshez
őrölt fahéjjal összekevert barna cukor a szóráshoz
Egy tálba tegyük bele a lisztet, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, az élesztőt, és keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a ricottát, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha ragadna a kezünkhöz, akkor adjunk hozzá még egy kevés lisztet)
Az összegyúrt tésztából ezután csípjünk le kb 6 dkg-os darabokat, majd formázzunk belőle golyókat.
Ezután lisztezett felületen egyesével sodorjuk kb. 25 cm hosszúra, majd hajtsuk meg U alakba, és végül csavarjuk meg. (mindegyik tésztagolyóval így járjunk el)
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megcsavart tésztarudakat. (nekem 2 tepsire fért rá)
Ezután kenjük le egész tojással, szórjuk meg a fahéjas-barna cukros keverékkel, majd hagyjuk szobahőmérsékleten kb. 30 percig kelni.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd hűtsük ki teljesen.
Tálalhatjuk pl. reggelire, vacsorára, egy bögre kakaóval, vagy éppen a délutáni kávé mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése