A napokban egy beszélgetés alkalmával szóba került ez a régi, egyszerű, és nagyon olcsó pogácsának az elkészítési módja. Mivel a nagymama sváb családból származott, elmondása szerint bizony náluk a disznóvágások után sokszor megsütötték, a zsír sütésénél visszamaradt töpörtyűalját felhasználva hozzá. A liszten és a fűszereken kívül került még a tésztába savanyú káposzta is, melytől különösen finom. Az összegyúrt tésztát pl. egyben is belelapogathatjuk a tepsibe, majd sütés után kisebb darabokra tépkedve tálaljuk. Vagy, mint a nagymamától tanultam, a lecsippentett tésztát a tenyerünk között ellapítva, (pofozva) is megsüthetjük. A nagymama mindig mondta, csak pofozzátok gyerekek bátran, hogy jó vékony legyen a tészta, mert akkor lesz finom omlós, ropogósszélű. Valóban, nagyon omlós, és nagyon finom az egyszerűsége ellenére.Tálaláskor kínálhatjuk egy tányér leves mellé, vagy éppen vacsorára egy bögre teával.
Hozzávalók16-20 db-hoz:
30 dkg liszt
30 dkg töpörtyű (v. a sütésnél visszamaradt töpörtyűalja)
20 dkg savanyú káposzta (kinyomkodva)
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 db tojás (nagy)
annyi zsiradék, hogy ne legyen száraz a tészta
Az előzőleg alaposan kinyomkodott savanyú káposztát vágjuk fel apróra.
A töpörtyűt daráljuk le. (felhasználhatjuk hozzá a zsírszalonna sütésnél visszamaradt töpörtyűalját is, de azt nem kell ledarálni)
A liszthez adjuk hozzá a ledarált töpörtyűt, ízlés szerint sót, őrölt fekete borsot, és kezdjük el összemorzsolni. (a sózásnál vegyük figyelembe, hogy a káposzta mennyire sós!!!!)
Amikor már morzsalékos, keverjük hozzá az apróra vágott savanyú káposztát, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl száraz lenne, akkor egy kevés zsírt is gyúrjunk hozzá)
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki), majd a tésztából csippentsünk le egy darabkát, és a két tenyerünk között lapítsuk (pofozzuk) kb. 1 cm vastagságúra, és tegyük egymástól kicsit távolabb.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálaláskor ízlés szerint kínáljuk egy tányér kiadósabb leves mellé, de pl. vacsorára egy bögre teával is nagyon finom.
Se ven exquisitos tus pasteles,hace tiempo que no pruebo el chucrut buena idea de tu abuela,abrazos y abrazos.
VálaszTörlésQuerida Rosita, probarlo.
TörlésMuy sabroso sauerkraut. abrazos y abrazos!
ESTE COMENTARIO ES APARTE ,GIZI YA SABES AQUÍ EN CHILE TIENES UNA AMIGA CUANDO QUIERAS VENIR,ABRAZOS Y ABRAZOS.
VálaszTörlésRosita Gracias amablemente por la invitación! abrazos y abrazos!
TörlésHűha, soha nem hallottam erről a különleges pofozottról, jól meg lett nevelve ez a pogácsa :D Nagyon tetszik, mivel mindhárom dolgot kedvelem, pogácsa, töpörtyű és a savanyú káposzta, házi. Finom lehet!
VálaszTörlésVicuska próbáld ki, nagyon finom. Bizony jól elvertük ezt a pogit, :) de csak jó vékonyan finom. A nagymama volt, hogy egybe belelapította a tepsibe, majd úgy tördeltük nagyobb darabokra, de így könnyebben átsül, és szerintem finomabb is. :)
TörlésEz nagyon tetszik! Igaz, hogy még hasonlót sem kóstoltam, de mivel minden alkatórészét imádom, az eredmény csak nyerő lehet! :)
VálaszTörlésA következő töpörtyűsütéskor biztosan kipróbálom!! Köszi a receptet Gizi!! :)
Sylvia, szerintem nektek is ízlik majd. Egy tányér leves mellé sokszor sütötte a mama, és az anyu. Régebben én is többször, aztán valahogy feledésbe merült. Pedig roppant egyszerű, és még olcsó is. :)
TörlésGondolom ezt lehet bő forró olajban is kisütni és fokhagymás tejfölbe mártogatva enni, sőt savanyú káposzta helyett reszelt édeskáposztával is készítve :-)
VálaszTörlésAnikó, ezt sajnos olajba nem lehet sütni, csakis sütőben. Esetleg egybe is belelapogathatod vékonyan a tepsibe, majd darabokra tördelve tálalhatod. Az édeskáposztás változat viszont működik, és biztosan finom. Én is kipróbálom majd, köszi az ötletet.
Törlés