2016. november 21., hétfő

Savanyú káposztás-töpörtyűs pofozott pogácsa.




A napokban egy beszélgetés alkalmával szóba került ez a régi, egyszerű, és nagyon olcsó pogácsának az elkészítési módja. Mivel a nagymama sváb családból származott, elmondása szerint bizony náluk a disznóvágások után sokszor megsütötték, a zsír sütésénél visszamaradt töpörtyűalját felhasználva hozzá. A liszten és a fűszereken kívül került még a tésztába savanyú káposzta is, melytől különösen finom. Az összegyúrt tésztát pl. egyben is belelapogathatjuk a tepsibe, majd sütés után kisebb darabokra tépkedve tálaljuk. Vagy, mint a nagymamától tanultam, a lecsippentett tésztát a tenyerünk között ellapítva, (pofozva) is megsüthetjük. A nagymama mindig mondta, csak pofozzátok gyerekek bátran, hogy jó vékony legyen a tészta, mert akkor lesz finom omlós, ropogósszélű. Valóban, nagyon omlós, és nagyon finom az egyszerűsége ellenére.Tálaláskor kínálhatjuk egy tányér leves mellé, vagy éppen vacsorára egy bögre teával.





Hozzávalók16-20 db-hoz:

30 dkg liszt
30 dkg töpörtyű (v. a sütésnél visszamaradt töpörtyűalja)
20 dkg savanyú káposzta (kinyomkodva)
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 db tojás (nagy)
annyi zsiradék, hogy ne legyen száraz a tészta






Az előzőleg alaposan kinyomkodott savanyú káposztát vágjuk fel apróra.

A töpörtyűt daráljuk le. (felhasználhatjuk hozzá a zsírszalonna sütésnél visszamaradt töpörtyűalját is, de azt nem kell ledarálni)

A liszthez adjuk hozzá a ledarált töpörtyűt, ízlés szerint sót, őrölt fekete borsot, és kezdjük el összemorzsolni. (a sózásnál vegyük figyelembe, hogy a káposzta mennyire sós!!!!)

Amikor már morzsalékos, keverjük hozzá az apróra vágott savanyú káposztát, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl száraz lenne, akkor egy kevés zsírt is gyúrjunk hozzá)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki), majd a tésztából csippentsünk le egy darabkát, és a két tenyerünk között lapítsuk (pofozzuk) kb. 1 cm  vastagságúra, és tegyük egymástól kicsit távolabb.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálaláskor ízlés szerint kínáljuk egy tányér kiadósabb leves mellé, de pl. vacsorára egy bögre teával is nagyon finom.


10 megjegyzés:

  1. Se ven exquisitos tus pasteles,hace tiempo que no pruebo el chucrut buena idea de tu abuela,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Querida Rosita, probarlo.
      Muy sabroso sauerkraut. abrazos y abrazos!

      Törlés
  2. ESTE COMENTARIO ES APARTE ,GIZI YA SABES AQUÍ EN CHILE TIENES UNA AMIGA CUANDO QUIERAS VENIR,ABRAZOS Y ABRAZOS.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita Gracias amablemente por la invitación! abrazos y abrazos!

      Törlés
  3. Hűha, soha nem hallottam erről a különleges pofozottról, jól meg lett nevelve ez a pogácsa :D Nagyon tetszik, mivel mindhárom dolgot kedvelem, pogácsa, töpörtyű és a savanyú káposzta, házi. Finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska próbáld ki, nagyon finom. Bizony jól elvertük ezt a pogit, :) de csak jó vékonyan finom. A nagymama volt, hogy egybe belelapította a tepsibe, majd úgy tördeltük nagyobb darabokra, de így könnyebben átsül, és szerintem finomabb is. :)

      Törlés
  4. Ez nagyon tetszik! Igaz, hogy még hasonlót sem kóstoltam, de mivel minden alkatórészét imádom, az eredmény csak nyerő lehet! :)
    A következő töpörtyűsütéskor biztosan kipróbálom!! Köszi a receptet Gizi!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sylvia, szerintem nektek is ízlik majd. Egy tányér leves mellé sokszor sütötte a mama, és az anyu. Régebben én is többször, aztán valahogy feledésbe merült. Pedig roppant egyszerű, és még olcsó is. :)

      Törlés
  5. Gondolom ezt lehet bő forró olajban is kisütni és fokhagymás tejfölbe mártogatva enni, sőt savanyú káposzta helyett reszelt édeskáposztával is készítve :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, ezt sajnos olajba nem lehet sütni, csakis sütőben. Esetleg egybe is belelapogathatod vékonyan a tepsibe, majd darabokra tördelve tálalhatod. Az édeskáposztás változat viszont működik, és biztosan finom. Én is kipróbálom majd, köszi az ötletet.

      Törlés