Márton napra pl. készíthetünk libazúzából egy finom levest, sok zöldséggel és tárkonnyal. Én nagyon szeretem a tárkony ízét, így nem sajnáltam most sem ki, így került a levesbe bőven. Mivel a hűtőben éppen volt egy darabka főtt-füstölt sonka, így gondoltam a levesbe szaggatott galuskát egy kicsit megbolondítom vele. Bizony jó ötletnek bizonyult, mert a citromlétől kissé savanykás leveshez nagyon jól illett a fűszeres galuska. Persze azért nem csak Márton napján készíthetjük el ezt a finom, és egyszerű levest.......
Hozzávalók a leveshez:
30 dkg libazúza
1 db petrezselyemgyökér
2 db sárgarépa
1/2 zeller
1 db vöröshagyma
só
őrölt bors
tárkony (ízlés szerint)
1/2 citrom leve
1,5 dl főzőtejszín
1 ek libazsír
1,5 l víz
A zúzát daraboljuk fel ízlés szerint. (én kisebb kockákra vágtam) A zöldségeket tisztítsuk meg, majd szintén vágjuk fel ízlés szerint. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
Egy edénybe hevítsük fel a zsírt, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni.
Amikor már kellően üveges, adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott libazúzát, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg ízlés szerint tárkonnyal, majd pároljuk tovább pár percig. (én bőven megszórtam tárkonnyal, de ez ízlés dolga)
Ezután öntsük fel a vízzel, facsarjuk bele a citromlevet, majd addig főzzük, hogy a zúza teljesen megpuhuljon. Ekkor csorgassuk bele a tejszínt, és melegítsük forráspontig, majd szaggassuk bele az előzőleg elkészített sonkás-galuskát.
Sonkás-galuska hozzávalói:
10 dkg főtt füstölt sonka (csak a száraz húsos része)
4 ek búzadara
1 ek liszt
1 db tojás (nagy)
1 ek olaj
só
őrölt bors
apróra vágott petrezselyemzöld
A búzadarát, a lisztet, a sót, és az őrölt borsot keverjük össze, majd adjuk hozzá az apróra vágott sonkát, a petrezselyemzöldet, az olajat, és az egész tojást.
Ezután keverjük alaposan össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni mielőtt a levesbe szaggatnánk. (ha túl száraz lenne, akkor egy pici vizet keverhetünk hozzá)
A forrásban lévő levesbe, egy kisebb kanállal szaggassuk bele a galuskát, majd pár perc alatt főzzük puhára. ( figyeljünk, hogy ne forrjon a leves, inkább csak gyöngyözzön, és közben kóstoljuk meg a galuskát hogy megfőtt-e a belseje is)
Tálalás előtt merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése