2016. november 1., kedd

Tejfölös-mustáros brokkolikrémleves.




A hűtőben várakozott már napok óta egy szép csokor brokkoli, és éppen volt egy kisebb póré is itthon. A kertben pedig szépen zöldell a kakukkfű, így minden adott volt egy krémleveshez. Ameddig a leves készült (bő fél óra) a sütőben ropogósra sültek a kiflikarikák, és már csak a tálalás volt hátra. A mai szomorkás, és eléggé hűvös napon pedig igencsak jólesett elkanalazgatni ezt az egyszerű krémlevest. Teljes kiőrlésű kiflivel a cukorbetegek is fogyaszthatják.





 Hozzávalók:

1 közepes csokor brokkoli
1 kisebb póréhagyma
4-5 ág kakukkfű (levelek lecsipkedve)
1 késhegynyi szerecsendió
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 ek dijoni mustár
2 dl tejföl
5 dkg vaj
1 ek olívaolaj





A brokkolit szedjük rózsáira, és a vastagabb szárrészt vékonyan pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb darabokra. Ezután folyó víz alatt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.
A póréhagymát vékonyra  karikázzuk  fel.

A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és pár perc alatt pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett brokkolit, szórjuk meg a fűszerekkel, keverjük, forgassuk össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve, főzzük puhára. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Amikor a brokkoli puhára főt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.

A tejfölt keverjük simára a mustárral, és egy merőkanál leturmixolt levessel.

Ezután tegyük vissza a levest a tűzre, melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejfölös-mustáros keveréket. Kevergetve főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, csepegtessük meg olívaolajjal, majd ízlés szerint pirított kiflikarikákkal, esetleg levesgyönggyel kínáljuk.

1 adag leves tápanyagtartalma:

Energia: 187 kcal

Fehérje: 6 g

Zsír: 16 g

Szénhidrát: 5 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése