Az édes muffin mellett nagy kedvencem a sós, zöldséges változat is, melyet fogyaszthatunk pl. egy tányér leves után második fogásként ebédre, vagy éppen a bögre teával vacsorára. Mivel a zöldségesnél igen szép, és kedvező áron hozzájutottam a brokkolihoz, így gondoltam sütök egy finom muffint. Persze a brokkoli mellett azért helyet kapott még némi pirosra sütött bacon, és egy adag füstölt sajt is. Az elkészült muffin pedig még langyosan, finoman illatozva, egyszerűen abbahagyhatatlan. (további sós muffin receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
20 dkg brokkoli
10 dkg reszelt füstölt sajt
5 dkg bacon
20 dkg liszt
1 db tojás (nagy)
1 dl olaj
1,5 dl főzőtejszín (10%-os)
1 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
A brokkolit enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és csepegtessük le alaposan. (a főzővízbe tegyünk egy késhegynyi szódabikarbónát, akkor szép zöld marad a brokkoli)
A bacont vágjuk fel apróra, majd kevergetve süssük világos színűre. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és hűtsük ki. (figyeljünk hogy ne süssük túl pirosra, ropogósra)
A tojást az olajjal kissé verjük fel, majd keverjük hozzá a tejszínt is.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a szódabikarbónával, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, a reszelt füstölt sajt több mint a felével, és a kihűtött, elősütött baconnel.
Ezután a lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejszínes keveréket, majd fakanállal keverjük össze. Végül adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett brokkolit, majd óvatosan forgassuk össze. (figyeljünk arra nehogy a brokkoli nagyon összetörjön)
A muffin sütőt béleljük ki papír vagy szilikon kapszlival, majd kanalazzuk bele a brokkolis masszát. Ezután a maradék reszelt sajttal szórjuk meg ízlés szerint.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.
Kínálhatjuk pl. ebédre egy tányér leves mellé második fogásként, vagy éppen vacsorára egy bögre finom gyümölcsteával.
Húúú, ez (IS) nagyon tetszik! Márciusban jön haza megint a fiam, már gyűjtöm gondolatban, hogy mit csináljak neki - ez most erősen versenyben van a cukkinis muffinoddal! :D.
VálaszTörlésPersze addig lehet, hogy teszel fel még valami csodát, és akkor azt választom :) :D
Sylvia
Szia Sylvi! Én csak annyit tudok mondani hogy mindegyik nagyon finom. :) Még a kelbimbós változaton agyalok, lehet egyik nap meg is sütöm.
TörlésIMÁDOM A brokkolit! Ki fogom próbálni!
VálaszTörlésTünde, akkor ez a muffin biztosan neked is ízlik majd. Én nagyon szerettem. :)
TörlésMegsütöttem :) A bacon most kimaradt belőle, mert a fiam nem eszik húst - legközelebb, ha csak "magunk" leszünk, biztosan az is kerül bele majd! Csináltam hozzá egy kis sajtszószt - isteni volt! Nagyon köszi a receptet !!
VálaszTörlésKedves Sylvia, nagyon örülök hogy megsütötted, és milyen jó ötlet hozzá a sajtszósz. Legközelebb én is csinálok hozzá. :)
TörlésSzuper jó!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!
TörlésGizikém köszönöm a brokkolis recepted. Puszika.
VálaszTörlésKedves ismeretlen.... örülök hogy tetszik a receptem! :)
TörlésSzuper jó a recept!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!
TörlésSzia. Most a páromnak diétáznia kell. Megcsinálom teljes kiőrlésű liszttel. Naggyon guszta. Köszi a receptet! 🤗
VálaszTörlésSzia! Örülök hogy megcsinálod, reménykedem benne, hogy ízlik majd a párodnak. Tegyél a teljes kiőrlésű liszthez egy kevés búzalisztet is, akkor finomabb lesz.
TörlésSzia!
VálaszTörlésIsteni finom most megint sütöm !
Kedves Katalin! Nagyon örülök hogy megint megsütötted, váljék kedves egészségetekre!
Törlés