2016. január 28., csütörtök

Brokkolis-sajtos muffin





Az édes muffin mellett nagy kedvencem a sós, zöldséges változat is, melyet fogyaszthatunk pl. egy tányér leves után második fogásként ebédre, vagy éppen a bögre teával vacsorára. Mivel a zöldségesnél igen szép, és kedvező áron hozzájutottam a brokkolihoz, így gondoltam sütök egy finom muffint. Persze a brokkoli mellett azért helyet kapott még némi pirosra sütött bacon, és egy adag füstölt sajt is. Az elkészült muffin pedig még langyosan, finoman illatozva, egyszerűen abbahagyhatatlan. (további sós muffin receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)






 Hozzávalók 12 db muffinhoz:


20 dkg brokkoli
10 dkg reszelt füstölt sajt
5 dkg bacon
20 dkg liszt
1 db tojás (nagy)
1 dl olaj
1,5 dl főzőtejszín (10%-os)
1 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)






A brokkolit enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és csepegtessük le alaposan. (a főzővízbe tegyünk egy késhegynyi szódabikarbónát, akkor szép zöld marad a brokkoli)

A bacont vágjuk fel apróra, majd kevergetve süssük világos színűre. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és hűtsük ki. (figyeljünk hogy ne süssük túl pirosra, ropogósra)

A tojást az olajjal kissé verjük fel, majd keverjük hozzá a tejszínt is.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a szódabikarbónával, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, a reszelt füstölt sajt több mint a felével, és a kihűtött, elősütött baconnel.

Ezután a lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejszínes keveréket, majd fakanállal keverjük össze. Végül adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett brokkolit, majd óvatosan forgassuk össze. (figyeljünk arra nehogy a brokkoli nagyon összetörjön)





A muffin sütőt béleljük ki papír vagy szilikon kapszlival, majd kanalazzuk bele a brokkolis masszát. Ezután a maradék reszelt sajttal szórjuk meg ízlés szerint.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.

Kínálhatjuk pl. ebédre egy tányér leves mellé második fogásként, vagy éppen vacsorára egy bögre finom gyümölcsteával.


16 megjegyzés:

  1. Húúú, ez (IS) nagyon tetszik! Márciusban jön haza megint a fiam, már gyűjtöm gondolatban, hogy mit csináljak neki - ez most erősen versenyben van a cukkinis muffinoddal! :D.
    Persze addig lehet, hogy teszel fel még valami csodát, és akkor azt választom :) :D
    Sylvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sylvi! Én csak annyit tudok mondani hogy mindegyik nagyon finom. :) Még a kelbimbós változaton agyalok, lehet egyik nap meg is sütöm.

      Törlés
  2. IMÁDOM A brokkolit! Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tünde, akkor ez a muffin biztosan neked is ízlik majd. Én nagyon szerettem. :)

      Törlés
  3. Megsütöttem :) A bacon most kimaradt belőle, mert a fiam nem eszik húst - legközelebb, ha csak "magunk" leszünk, biztosan az is kerül bele majd! Csináltam hozzá egy kis sajtszószt - isteni volt! Nagyon köszi a receptet !!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sylvia, nagyon örülök hogy megsütötted, és milyen jó ötlet hozzá a sajtszósz. Legközelebb én is csinálok hozzá. :)

      Törlés
  4. Gizikém köszönöm a brokkolis recepted. Puszika.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves ismeretlen.... örülök hogy tetszik a receptem! :)

      Törlés
  5. Szia. Most a páromnak diétáznia kell. Megcsinálom teljes kiőrlésű liszttel. Naggyon guszta. Köszi a receptet! 🤗

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök hogy megcsinálod, reménykedem benne, hogy ízlik majd a párodnak. Tegyél a teljes kiőrlésű liszthez egy kevés búzalisztet is, akkor finomabb lesz.

      Törlés
  6. Szia!
    Isteni finom most megint sütöm !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin! Nagyon örülök hogy megint megsütötted, váljék kedves egészségetekre!

      Törlés