2016. január 4., hétfő

Habkarika.





A karácsony előtti krémes sütemények ajánlása közepette háttérbe szorult a habkarika, mely most még éppen aktuális. Kint esik a hó, bent még pompájában díszeleg a fenyőfa, melytől igazi karácsonyi hangulata támad az embernek. Pár darab habkarika pedig akad még, melyet így az ünnepek végezetével is jólesik elropogtatni. Persze habkarikát nem csak a karácsonyi ünnepek alkalmával süthetünk, nincs az kőbe vésve. Van hogy összegyűlik pár darab tojásfehérje, akkor máris hozzáláthatunk a habkarika vagy éppen egy finom Pavlova készítéséhez. (Pavlova receptek a linkre kattintva megtalálhatóak) 







 Hozzávalók kb. 40 db-hoz:


80 g tojásfehérje ( 2 nagy tojásfehérjének felel meg)
24 dkg porcukor
1/4 citrom leve
4 gramm étkezési keményítő (kb. 2 tk)







A porcukorhoz adjuk hozzá a tojásfehérjét, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett melegítsük 60 C-fokra. Vagyis addig melegítsük, még az ujjunkat belenyomva megcsípi a meleg cukros-keverék.

Ezután öntsük át egy keverőtálba, adjuk hozzá a citromlevet és az étkezési keményítőt, majd a robotgép legmagasabb fokozatán keverjük folyamatosan 10 percig, hogy egy igen kemény habot kapjunk.

Ezután töltsük bele egy nyomózsákba, melynek csillagcső van a végén, majd sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk ízlés szerinti méretű habkarikákat.

Meg is színezhetjük a habot pár csepp  ételszínezővel, majd nagyjából összekeverve töltsük bele a habot a nyomózsákba.






Végül helyezzük be a a tepsit előmelegített sütőbe, majd 80 C- fokon szárítsuk 120 percig. (én légkeverésnél 50 C-fokon 120 percig szárítottam, és egyszerre két tepsivel tettem be)

Ezalatt az idő alatt a habkarika teljesen megszárad (a közepe is) és egy mozdulattal fel lehet venni a papírról.

Az elkészült habkarikákkal a karácsonyi ünnep alkalmával pl. feldíszíthetjük fenyőfát, de csak nassolás képen is elropogtathatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése