2016. január 5., kedd

Lazacos-fűszeres mascarponekrém mákos-sós keksszel.




A karácsonyi ünnepekre készített sok-sok finomság posztolása elmaradt, így ezeket most az év elején pótolgatom. Persze nem csak karácsonyra készíthetjük el pl. ezeket a falatkákat, hanem egy-egy családi ünnep alkalmával is az asztalra kerülhet. Pl. hamarosan megkezdődnek a farsangi bulik, és szerintem ott is sikert arathatunk ezzel a fűszeres-lazacos krémmel, melyet ízlés szerint ropogósra sült, mákos kekszen tálalhatunk. A család és a vendégeink pedig bizonyára nem fognak csalódni, mert nagyon, de nagyon finom. Persze azért a pezsgőről se feledkezzünk meg, mert csakis azzal az igazi.   





 Lazacos-fűszeres mascarponekrém hozzávalói:

15 dkg füstölt lazac
25 dkg mascarpone
1-2 ek tejföl
őrölt fehér bors
kisebb csokor snidling
citromlé (ízlés szerint)


A füstölt lazacot, és a snidlinget vágjuk fel apróra. 

A mascarponéhoz adjunk hozzá egy evőkanál tejfölt, egy csipet sót, ízlés szerint őrölt fehér borsot, és egy kevés citromlevet, majd keverjük simára. (a tejfölt csak apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a krém)

Ezután először keverjük hozzá az apróra vágott snidlinget, majd óvatosan a lazacot is. Végül tálalásig tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.






 Mákos-sós keksz hozzávalói:

15 dkg liszt (Nagyi titka)
10 dkg vaj
1 ek mák (egész)
só (ízlés szerint)
A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, kisebb lángon, pár pillanat alatt, pörköljük meg. (vigyázzunk mert a mák hamar megég, így amikor elkezd pattogni, rögtön vegyük le, nehogy megégjen)

Amikor a mák megpörkölődött (ez pár pillanat) rögtön vegyük le, és öntsük át egy tányérba, majd hűtsük ki teljesen.

A lisztet keverjük össze a teljesen kihűtött mákkal, a sóval, (én 1 mk sót adtam hozzá) majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd egy sütőpapíron nyújtsuk ki vékonyra. (ha túl száraznak találnánk, akkor gyúrás közben egy pici hideg vizet adhatunk hozzá)

A vékonyra kinyújtott tésztát ezután ízlés szerinti formával szúrjuk ki, (pl. egy nagyobb pogácsaszaggatóval) majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy tepsire.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép világos színűre. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.






Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az elkészült krémet, majd kanalazzuk rá a kekszre. Ezután ízlés szerint megszórhatjuk pl. apróra vágott snidlinggel, vagy kanalazhatunk rá pl. kaviárt is, majd úgy kínáljuk. (közvetlenül tálalás előtt kanalazzuk rá a krémet a kekszre, mert különben eláztatja a tésztát)


1 megjegyzés: