2022. július 2., szombat

Citromos-meggyes pohárkrém cukorbetegeknek.

 


Nyári melegben, kánikulában eddig az egyik kedvencem az egyszerűen elkészíthető pohárkrémek voltak, melyhez mindig az éppen aktuális gyümölcsöt használtam fel..... de miért is kellene erről a habos-krémes finom pohárkrémről lemondanom cukorbetegként, amikor csak egyes hozzávalókat kell lecserélni, és már készülhet is. Így történt ez most is, rekkenő meleg van, és én egy habos-krémes finomságra vágytam.... a roppanós morzsa cukormentes keksz, a krémet citrommal ízesítettem, és mivel volt itthon meggy, így meggyöntet került a tetejére, melyek természetesen cukormentesek.



 

Hozzávalók 2 pohárhoz:

8 db Gullón cukormentes keksz

25 dkg mascarpone

2 dl Milli habtejszín

1/2 citrom leve

1 tk vaníliaaroma

2 ek eritrit (v. ízlés szerint) 


A mascarponhoz adjuk hozzá a vaníliaaromát, ízlés szerinti mennyiségű citromlevet és eritritet, majd keverjük habosra.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Vegyünk elő két fagyispoharat, majd 2-2 db kekszet morzsoljunk bele.

Ezután a kekszre kanalazzuk rá a citromos krém felét, majd morzsoljuk rá a maradék kekszet, és kanalazzuk rá a maradék citromos krémet.

Ezután ízlés szerint kanalazzunk rá az előzőleg elkészített és kihűtött meggyöntetből, a maradékot pedig külön kis tálkában kínáljuk majd mellé.


 

 

Meggyöntet hozzávalói:

kb. 20 dkg kimagozott meggy

1 ek eritrit (v. ízlés szerint)

2 db szegfűszeg

1/2 kk őrölt fahéj

1/2 citrom reszelt héja

1 kk vaníliaaroma

1 dl víz

2 tk étkezési keményítő + pici víz

 

A kimagozott meggyhez adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, a szegfűszeget és az őrölt fahéjat, öntsük hozzá a vizet, és főzzük pár percig.

Az étkezési keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, öntsük hozzá a meggyhez, majd kevergetve addig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön.

Ezután vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki egészen mielőtt a pohárkrémre kanalaznánk.

Az elkészült pohárkrémet ezután tegyük be a hűtőbe hogy kellően lehűljön és az ízek jól összeérjenek.



 

Tálalás előtt vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit állni, hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk. A maradék meggyöntetet külön kis tálkában kínáljuk, és ízlés szerint evés közben kanalazzuk rá a krémre.


2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű friss, hűs desszertet készítettél! De jó lehetett belekanalazni ebben a hőségben....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katikám! Nagyon vágytam már egy ilyen habos-krémes finomságra..... nagyon finom volt. :)

      Törlés