2022. július 23., szombat

Mákos-meggyes jégkrém (fagyi) cukorbetegeknek.

 


Az idei nyár talán legmelegebb hétvégéjéhez érkeztünk.... eddig ha ilyen nagy meleg volt, csak elővettem egy doboz CARTE'DOR jégkrémet, és már kanalaztam is a frissítő finomságot. Sajnos ezt már nem tehetem, így házilag kell elkészítenem a jégkrémet. A napokban pedig éppen szembe jött velem egy házi jégkrém Aninál a "A parókia konyháján túl" blogban, és rögtön el is döntöttem hogy én is elkészítem. Persze azért kicsit változtattam a recepten.... én pl. pörkölt mákot, és meggypépet kevertem a habos mascarponekrémhez. (a ropogós, pörkölt mák pedig remekül illik a meggyes jégkrémhez) A jégkrém tegnap el is készült, így ma a rekkenő kánikulában csak elő kell venni a fagyasztóból, és már kanalazhatom is. A hozzávalók mennyiségéből pedig egy CARTE'DOR-os dobozzal lett..... de ízlés szerint jégkrém készítő formákba is beletölthetjük, lefagyaszthatjuk.




Hozzávalók:

25 dkg mascarpone

2 dl Milli habtejszín

1 kk vaníliaaroma

2-3 ek eritrit

3-4 ek meggypép

1 ek egész mák


A mákot tegyük egy serpenyőbe, majd a serpenyőt rázogatva pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki a meleg serpenyőből nehogy megégjen, és hagyjuk kihűlni.

A meggypéphez magozzunk ki 2 marék meggyet, majd öntsünk alá egy kevés vizet, adjunk hozzá ízlés szerint eritritet, őrölt fahéjat, 2 db szegfűszeget, 1/4 citrom reszelt héját, és főzzük pár percig.

Ezután 1 teáskanál étkezési keményítőt keverjünk simára egy pici vízzel, öntsük a meggyhez, és kevergetve addig főzzük tovább hogy besűrűsödjön, majd hűtsük ki teljesen. (ha kicsivel több alatta a víz, akkor természetesen több keményítővel sűrítsük be)

Amikor a meggy teljesen kihűlt, botmixerrel pépesítsük.

A mascarponéhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a kihűlt pörkölt mákot, majd keverjük simára. (ízlés szerint több édesítőt is adhatunk hozzá)

Ezután adjunk hozzá pár kanál meggypépet, és szintén keverjük alaposan össze.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd két részletben keverjük hozzá a mascarponés-meggyes alaphoz.

Ezután tegyük be a fagyasztóba majd kb. 30 perc múlva vegyük ki, szintén keverjük át, és hagyjuk teljesen megdermedni.



Tálalás előtt vegyük ki a fagyit a fagyasztóból, hagyjuk pár percet állni, majd fagyiskanállal adagoljuk a kelyhekbe, és úgy kínáljuk. A fagyi nagyon finom, és igazán jól illik hozzá a ropogós pörkölt mák. Ízlés szerint másfajta gyümölccsel is elkészíthetjük.


4 megjegyzés:

  1. Láttam Aninál is, és most nálad is megcsodálom! Finom jeges finomság, igazi nyári ízekkel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ani receptjét kicsit újragondoltam, nagyon finom lett, de nekem sem sikerült szép gombócokat formálni. Láttam a Te csokis-barackos fagyidat.... az is nagyon finom lehet, szívesen megkóstolnám. :)

      Törlés
  2. Kedves Gizi! Nagyon jól esett, hogy megemlítettél a blogban. Örülök, hogy sikerült végre neked való fagyit enned. A változtatások jó ötlet. Legközelebb én is kipróbálom. Én nagyon szeretem a mákot. Azért csak most írok, mert telefonról szoktam blogokat nézni, és újabban onnan nem mindenkinél tudok hozzászólni. Mindig változtatnak valamit, és nem mindig tudom követni. Sok jó diabetikus ételreceptet kívánok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ani, nagyon megörültem amikor rátaláltam a fagyi receptedre, és természetes hogy megemlítettelek, hiszen Neked köszönhetően készült el nálam is. A pörkölt mákkal nagyon finom volt, én pl. a piskótába is szoktam tenni, nagyon finom lesz tőle. Sokszor én sem tudok egy-egy blogbejegyzéshez hozzászólni pedig a laptopomon nézelődök.... kitudja mi az oka, annyi változás van mostanában. További jó sütés-főzést kívánok Neked!

      Törlés