Az Oreo kekszet úgy emlegetik mintha a legfinomabb kekszek egyike lenne a világon, de nekem igencsak csalódást okozott amikor először kóstoltam. Egy tömény édes, száraz valami, melyben olyan kevés a krém, hogy szinte nagyítóval kell keresgélni. Amikor rátaláltam a Moha konyhában Adriennél erre a receptre rögtön tudtam, hogy én is elkészítem majd. A torta töltelékébe pedig belevarázsolva a keksz nagyon finom, így karácsony közeledtével, akár ünnepi tortaként is kínálhatjuk. A torta tésztája finom szaftos, a két tésztalap közé pedig habkönnyű krém került melyhez igen jól illik a ropogós Oreo keksz. A tortát érdemes már előző nap elkészíteni, majd a hűtőben tárolni, így a krém is kellően megdermed, és az ízek is jól összeérnek. Az ünnepi ebéd megkoronázásaként feltálalva pedig senki nem tudd majd ellenállni egy-két szeletkének.
Tészta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:
16 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
6 dkg holland kakaó
1 dkg szódabikarbóna
0,5 dkg sütőpor
csipet só
2 db tojás (közepes)
24 dkg porcukor
1 kk vaníliaaroma
14 dkg tejföl
1 dl olaj
1,5 dl lefőzött feketekávé
A lisztet keverjük össze a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, és egy csipet sóval, majd szitáljuk át.
A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, és a vaníliaaromát, majd robotgéppel keverjük simára.
Ezután állandó keverés mellett először adjuk hozzá kanalanként a tejfölt, majd csorgassuk hozzá az olajat, és a feketekávét is.
Ezután szintén állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a lisztes keveréket, majd keverjük simára.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem, és 30 perc után alufóliával letakarva sütöttem tovább, nehogy túlsüljön a teteje)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd egy liszttel megszórt sütőpapírra fordítsuk rá úgy, hogy a teteje legyen alul, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (sütés közben a tészta közepe kissé megemelkedik, és azért kell átfordítani, hogy szép egyenletes legyen kihűlés után)
Krém hozzávalói:
4 db tojássárga (közepes)
15 dkg porcukor
3 dkg étkezési keményítő
3,5 dl tej
2 cs vaníliás cukor
50 dkg mascarpone
4 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 1 dl víz
16 db Oreo keksz
A kekszet tördeljük apró darabokra, majd osszuk el kétfelé, és tegyük félre.
A mascarponét keverjük simára 5 dkg porcukorral, majd tegyük félre.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
A tojássárgákat keverjük simára 10 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, az étkezési keményítővel, és 1 dl tejjel.
A maradék tejet melegítsük meg, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojássárgás keveréket. Ezután kevergetve pár perc alatt főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük ki teljesen. (ha kevergetve hűtsük ki, akkor szép sima krémet fogunk kapni)
Amikor a főzött krém kihűlt, adjuk hozzá a kikevert mascarponéhoz, majd szintén keverjük simára.
1 dl vizet melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, még teljesen feloldódik, és kihűl.
Ezután a kihűlt zselatint öntsük hozzá a krémhez, majd keverjük simára.
Végül vegyük ki a hűtőből az előzőleg kemény habbá vert Hulalát, majd apránként, fakanállal óvatosan keverjük hozzá a krémhez. (egy kevés habot tegyünk félre a díszítéshez!!!)
A teljesen kihűlt tésztát vágjuk el két egyforma részre, majd az egyik lapot helyezzük vissza az előzőleg sütőpapírral kibélelt tortaformába.
Ezután egyenletese kenjük rá a krém 1/3-át, majd szórjuk meg az apró darabokra tördelt keksz felével.
Ezután egyenletesen kenjük rá a maradék krém felét, és szórjuk meg a maradék keksszel.
Végül egyenletesen kenjük rá a maradék krémet, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le.
Csokoládé bevonat hozzávalói:
10 dkg étcsokoládé
4 dkg vaj
A vajat hevítsük fel, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét.
Ezután addig keverjük, még a csokoládé teljesen felolvad, és kihűl.
Ezután egyenletesen vonjuk be vele a torta tetejét, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém és a csokoládé teljesen megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek. (én előző nap összeállítottam a tortát, majd tálalásig a hűtőben pihent)
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, helyezzük tálcára, ízlés szerint díszítsük tejszínhabbal, és Oreo keksszel, majd felszeletelve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése