2016. december 21., szerda

Mogyorós csokoládétorta. (Ferrero Rocher torta)




A Ferrero Rocher tortát szerintem minden mogyoró és csokoládé imádónak egyszer el kellene készíteni. Alkalmasabb időpont pedig szerintem nincs is mint a közelgő karácsonyi ünnepek. A tortát már akkor imádtam amikor Petránál a tejszínhab blogban megláttam, és megbeszéltük vele hogy nagyon, de nagyon finom. Persze ekkor még halogattam, aztán egyszer csak a GoodFood magazint lapozgatva megint meglátta, mivel ott is megjelent Petra büszkesége. Ekkor már nem volt menekvés...... Igaz én egy kicsit nagyobb tortaformára alakítottam át a receptet, és a bonbont is saját ötlet alapján mogyoróvajjal készítettem el a készen vásárolható Ferrero Rocher bonbon helyett. A torta pedig valóban nagyon, de nagyon finom volt. Viszont egy jó tanács, mivel a krém közé ropogós ostyalap kerül, így érdemes az ünnep előtti utolsó pillanatokra hagyni az elkészítését, mert különben a krémtől megszívja magát, és már nem lesz olyan ropogós az ostyalap. Persze attól még továbbra is nagyon, de nagyon finom.





 Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

15 dkg porcukor
50 dkg mogyoró (darálva)
7 db tojás (közepes)
5 dkg liszt
3 dkg holland kakaó
1 cs sütőpor
csipet só

A porcukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a kakaóval, és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a cukros tojáshabhoz. Ezután fakanállal forgassuk össze, majd adjuk hozzá a darál mogyorót, és óvatosan szintén forgassuk össze.

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Amikor a tészta teljesen kihűlt, vágjuk fel három egyforma lapba.




 Mogyorós csokoládékrém hozzávalói:

10 ek mogyorókrém (Nutella)
30 dkg vaj
40 dkg csokoládé (Milka)
1 cs ostyalap


A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre visszahűlni.

A puha vajat keverjük össze a mogyorókrémmel, majd adjuk hozzá a lehűlt, de még folyós csokoládét és szintén keverjük alaposan össze. Ezután osszuk el három részre.

Az ostyalapot tördeljük össze apróra.





Az alsó tésztalapot tegyük rá egy tálcára, majd kanalazzuk rá a krém 1/3-át. Ezután ízlés szerint szórjuk meg az apróra tördelt ostyalappal.

Ezután helyezzük rá a második tésztalapot, és szintén kenjük rá a maradék krém 1/3-át, és szintén szórjuk meg az apróra tördelt ostyalappal.

Végül helyezzük rá a harmadik tésztalapot, majd a maradék krémmel kenjük meg a torta oldalát és a tetejét.

Ezután az oldalát szórjuk körbe apróra vágott mogyoróval.




Mogyoróvajas bonbon hozzávalói:

4-5 ek mogyoróvaj
2 ek porcukor
1 db ostyalap
1 tábla csokoládé (nálam 70 %-os)


A mogyoróvajat keverjük össze a porcukorral, és az apróra tördelt ostyalappal, majd tegyük be a fagyasztóba egy fél órára, hogy kissé megdermedjen és könnyen tudjuk megformázni.

Ezután formázzunk diónyi golyókat, majd tegyük vissza a fagyasztó, hogy megdermedjen.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd vegyük ki a fagyasztóból a golyókat, és vonjuk be a csokoládéval. Ezután tegyük sütőpapírra, majd hagyjuk hogy a csokoládé megdermedjen.

Az elkészült golyókat ezután ízlés szerint helyezzük a torta tetejére.

Az elkészült tortát érdemes 1-2 órára a hűtőbe tenni, hogy a krém kissé megdermedjen, és könnyen tudjuk majd szeletelni.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!! Az érdem részben a Tied is, köszönöm az ötletet, és a receptet. :)

      Törlés