A lencsével egész évben kissé mostohán bánok, nagyon ritkán főzök, pedig még szeretjük is a levest, főzeléket.... Így szilveszter táján viszont elmaradhatatlan a lencseleves, a főzelék, és pl. egy-egy finom lencsesaláta melyet a sült húsok mellé kínálok. A lencséhez most került még sárgarépa és alma, majd egy mézes-mustáros dresszinggel öntöttem le. A lencsét és a sárgarépát előzőleg roppanósra főztem, majd utána került hozzá az apróra vágott, roppanós alma. Érdemes tálalás előtt pár órával már összeállítani a salátát, így az ízek kellően összeérnek, és nagyon jól illik majd az újévi malacsült mellé.
Lencsesaláta hozzávalói:
20 dkg lencse
1 nagyobb sárgarépa
1 édes alma
1 db babérlevél
1 tk só
víz
Öntet hozzávalói:
Öntet hozzávalói:
4-5 ek méz
1/2 citrom leve
csipet só
őrölt színes bors (ízlés szerint)
2 tk magos dijoni mustár
3 ek mogyoróolaj (v. olívaolaj, étolaj)
A lencsét pár órára áztassuk be hideg vízbe, majd öntsük le róla vizet. Ezután öntsük fel bőven vízzel, majd sózzuk és tegyük bele a babérlevelet. Végül főzzük puhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük)
A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony, kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen.
Az almát pucoljuk meg, vágjuk fel vékony cikkekre, majd kisebb kockára. Ezután csepegtessük meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.
Az öntet hozzávalóit keverjük össze. Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízlés szerint adhatunk hozzá még mézet, citromlevet.
A teljesen kihűlt lencséhez adjuk hozzá a sárgarépát és az almát, majd keverjük, forgassuk össze.
Ezután öntsük rá az öntetet, és óvatosan keverjük, forgassuk össze, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.
Tálaláskor ízlés szerint kínáljuk sült húsok mellé, de csak úgy magában fogyasztva is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése