Advent negyedik, vagyis a karácsonyi ünnepek előtti utolsó vasárnaphoz érkeztünk. Néhány nap van már csak hátra, így a bejgli, az apró és krémes sütemények szép lassan elkészülnek..... A sütkérezés közben nálam mindig összegyűlik jó sok tojásfehérje, de gondolom ez másoknál is így van. Készülhet belelő pl. habcsók a fenyőfára, vagy éppen egy finom Pavlova. Én az utóbbit választottam, és emeletes Pavlova készült, méghozzá csokoládés és gesztenyés krémmel. A tetejére csakis a díszítés kedvéért tettem pár darab csokoládét, majd olvasztott csokival is megcsorgattam. Mivel a Pavlova egy cukros hab, és a krémek is édesek, gondolhatnánk hogy ez a torta egy tömény édesség, de ennek ellenére erről szó nincs. A ropogós habcsók a könnyű, habos krémekkel nagyon, de nagyon finom, és még az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Hűvös helyen pedig 1-2 napig finom ropogós marad a habcsók, de azért érdemes az utolsó napokra hagyni az elkészítését.
Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt várakozással teli időszakot kívánok!
Hozzávalók a 24 cm-es Pavlovához:
3 tojásfehérje (nagy)
20 dkg porcukor
1/2 ek étkezési keményítő
1/2 tk ecet (10%-os)
csipet só
A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot.
Ezután addig keverjük, még majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.
Egy sütőpapírra kanalazzuk rá a kemény habot, majd formázzunk egy kb. 24 cm-es kört. (a közepétől kicsit húzzuk a széle felé a habot, hogy egy kisebb mélyedés legyen)
Helyezzük be 100-120 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)
Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Hozzávalók a 20 és 10 cm-es Pavlovához:
5 tojásfehérje (nagy)
30 dkg porcukor
1 ek étkezési keményítő
1/2 tk ecet (10%-os)
csipet só
A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet
sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd
kifehéredni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot.
Ezután addig keverjük, még majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor
állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd
apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül keverjük még 1-2
percig, hogy jó kemény habot kapjunk.
Helyezzük be 100-120 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60
percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30
percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)
Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le mindkettőt a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Csokoládés krém hozzávalói:
10 dkg étcsokoládé (70%-os)
35 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 dl Hulala (v. habtejszín)
A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
Ezután csorgassuk hozzá a felolvasztott, de kihűlt csokoládét, majd szintén keverjük alaposan össze.
A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a csokoládékrémhez, és keverjük, forgassuk óvatosan össze.
Gesztenyés krém hozzávalói:
20 dkg gesztenyemassza
15 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 dl Hulala (v. habtejszín)
A gesztenyemasszát nyomjuk át krumplinyomón, vagy villával nyomkodjuk össze.
Ezután adjuk hozzá a mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a gesztenyés krémhez és óvatosan keverjük, forgassuk össze.
A 24 cm-es habcsóklapot helyezzük rá egy tálcára, majd kanalazzuk rá a csokoládés krém 2/3 részét.
Ezután helyezzük rá a 20 cm-es habcsóklapot, majd kanalazzuk rá a gesztenyés krémet.
Végül helyezzük rá a 10 cm-es habcsóklapot, majd kanalazzuk rá a maradék csokoládékrémet.
Ezután ízlés szerint csorgassuk meg olvasztott csokoládéval, majd helyezzünk rá pár kocka Milka csokoládét.
Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Na, ezt az idén megcsinálom. Mindig rengeteg tojásfehérjém marad a bejglik után. :)
VálaszTörlésNekem is sütésnél gyűlt össze, és már a fagyasztóba is van két pohárral. :) Szerintem nagyon fogjátok Ti is szeretni. A ropogós habcsók a krémekkel nagyon finom volt.
Törlés