2016. december 6., kedd

Citromos-kókuszos piskótatekercs.




Amikor egyszerű krémes süteményre vágyunk, akkor előveszem a jól bevált piskóta receptemet, és már hozzá is látok a sütéshez. Ünnepekre is sokszor készül piskótatekercs, mert a tészta pikk-pakk elkészül, és ízlés szerint különböző krémekkel tölthetjük meg. Ennél a roládnál a tésztába és a citromos krémbe is került kókuszreszelék, majd a tetejére egyszerűen csak csokoládéforgácsot szórtam. Az egyszerűsége ellenére nagyon finom, és szerintem az ünnepi asztalon is megállja a helyét.





 Tészta hozzávalói gáztepsihez (37x33 cm):

10 dkg liszt
8 dkg kókuszreszelék
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
2 ek forró víz



Tegyük bele a keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel  habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön. 

Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliás cukrot,  majd kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, adjuk hozzá a kókuszreszeléket, és keverőlapáttal óvatosan forgassuk össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el. 
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt.

Ezután takarjuk le egy nyirkos konyharuhával, és hagyjuk langyosra hűlni. (a konyharuhát alaposan csavarjuk ki, éppen csak nyirkos legyen)

Amikor a tészta már csak langyos, a sütőpapírral együtt tekerjük fel, és hagyjuk teljesen kihűlni.





 Citromos-kókuszos töltelék hozzávalói:

25 dkg ricotta (v. krémes túró)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
5 dkg kókuszreszelék
2 dl Hulala (v. habtejszín + habfixáló)


A ricottát keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével, és a reszelt citromhéjjal, végül pedig keverjük hozzá a kókuszreszeléket is

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a citromos-kókuszos krémhez.

A teljesen kihűlt tésztát ezután tekerjük ki a papírból, majd egyenletesen kenjük rá a krém felét, és óvatosan tekerjük vissza.

Ezután vonjuk be a maradék krémmel, ízlés szerint reszeljünk rá csokoládét, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.





Tálalás előtt vegyük ki a roládot a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése