A diós süteményeknek nálunk mindig nagy sikere van, így ezt az egyszerű diós kockát is sokszor megsütöttem már. A tésztát készíthetjük vajjal, de a régebbi időkben a nagymama mindig zsírral gyúrta össze. Persze csakis házi, saját sütésű zsírt használt (használtunk) hozzá, úgy a tészta még omlósabb volt. A töltelék is roppant egyszerű, és még a dióból sem kell hozzá sok. A két omlós tészta között megbújó habkönnyű töltelékkel készült sütemény pedig akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
30 dkg finom liszt
15 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek tejföl
1 db tojássárga (nagy)
1 citrom reszelt héja
csipet só
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsoljuk össze.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgát és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk)
Ezután osszuk két egyenlő részre, majd csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe 30 percre.
Töltelék hozzávalói:
15 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 ek holland kakaó
6 db egész tojás (nagy)
1 db tojásfehérje
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral.
Ezután először keverjük hozzá a kakaót és az őrölt fahéjat, majd a darált diót is.
A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a diós masszához.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, vagy ízlés szerint zsírozzuk és lisztezzük ki.
Vegyük ki a hűtőből tésztát, és az egyiket nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük a tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emeltem át a tepsibe)
Ezután egyenletesen kenjük rá a habos-diós tölteléket, majd óvatosan helyezzük rá a másik kinyújtott tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni. (én kb. 15 perc után a sütőpapírral együtt kiemeltem a tepsiből, és úgy hűtöttem ki egészen)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Karácsonyra is megsüthetjük, sőt az ünnep előtt már 1-2 nappal, majd hűvös helyen tároljuk.
Que rico es el relleno estupendo,me gustaría probar el cacao holandés,abrazos y abrazos.
VálaszTörlésGracias Rosita.
TörlésCacao holandés es muy bueno.abrazos y abrazos.
Hasonló receptem nekem is van, de az ír egy pici élesztőt a tésztába.
VálaszTörlés