2016. december 3., szombat

Diós kocka.




A diós süteményeknek nálunk mindig nagy sikere van, így ezt az egyszerű diós kockát is sokszor megsütöttem már. A tésztát készíthetjük vajjal, de a régebbi időkben a nagymama mindig zsírral gyúrta össze. Persze csakis házi, saját sütésű zsírt használt (használtunk) hozzá, úgy a tészta még omlósabb volt. A töltelék is roppant egyszerű, és még a dióból sem kell hozzá sok. A két omlós tészta között megbújó habkönnyű töltelékkel készült sütemény pedig akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.






Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

30 dkg finom liszt
15 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek tejföl
1 db tojássárga (nagy)
1 citrom reszelt héja
csipet só


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgát és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk)

Ezután osszuk két egyenlő részre, majd csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe 30 percre.
 




Töltelék hozzávalói:

15 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
   1 ek holland kakaó
6 db egész tojás (nagy)
1 db tojásfehérje


A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral. 

Ezután először keverjük hozzá a kakaót és az őrölt fahéjat, majd a darált diót is.

A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a diós masszához.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, vagy ízlés szerint zsírozzuk és lisztezzük ki.

Vegyük ki a hűtőből tésztát, és az egyiket nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük a tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emeltem át a tepsibe)  

Ezután egyenletesen kenjük rá a habos-diós tölteléket, majd óvatosan helyezzük rá a másik kinyújtott tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni. (én kb. 15 perc után a sütőpapírral együtt kiemeltem a tepsiből, és úgy hűtöttem ki egészen)




Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Karácsonyra is megsüthetjük, sőt az ünnep előtt már 1-2 nappal, majd hűvös helyen tároljuk.


3 megjegyzés:

  1. Que rico es el relleno estupendo,me gustaría probar el cacao holandés,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gracias Rosita.
      Cacao holandés es muy bueno.abrazos y abrazos.

      Törlés
  2. Hasonló receptem nekem is van, de az ír egy pici élesztőt a tésztába.

    VálaszTörlés