2024. április 13., szombat

Stefánia reszelt-főtt tojással és sajttal.

 


Stefániát sokszor készítek, de valahogy a főtt tojás nem igen kedvelt nálunk, mert a sárgája túl fojtós..... így aztán most egy ötlet alapján a tojás reszelve került a húsmasszába, és így már szívesen ettük meg. Mivel mindenkinek kedvezni szerettem volna, így az egyik felébe a reszelt tojás, míg a másik felébe sajt került. Tálaláskor hagymás tört krumplival, és fejes salátával kínáltam, de ez már ízlés dolga.



 
 
Hozzávalók:

70 dkg darált sertéscomb
 
3 db főtt tojás
 
15 dkg trappista sajt
 
2 db zsemle
 
1 db vöröshagyma
 
2-3 gerezd fokhagyma
 
só (ízlés szerint)

őrölt fekete bors (ízlés szerint)

 2 tk ételízesítő
 
csipetnyi őrölt szerecsendió (el is hagyható)
 
1 db tojás (nagy) 
 
  4-5 ek Vénusz étolaj
 



 
A 3 tojást főzzük keményre, majd tegyük hideg vízbe hogy lehűljön. Ezután pucoljuk meg, és tegyük félre. A sajtot vágjuk ketté, és szintén  tegyük félre.
 
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk fel apróra, és két evőkanál olajon pároljuk világos zsemle színűre, majd hűtsük ki egészen.

A zsemlét öntsük fel hideg vízzel, majd amikor már megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki. 

A darált húshoz adjuk hozzá a kinyomkodott zsemlét, a vöröshagymát, az összepréselt fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a szerecsendióval, majd gyúrjuk össze.

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, és szintén gyúrjuk alaposan össze a masszát.
 
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olajjal. (a sütőpapír el is hagyható, de így könnyebb lesz majd elmosni a tepsit)
 
Ezután a húsmassza felét helyezzük rá egy csíkban, majd az egyik felére reszeljük rá az előzőleg keményre főzött tojásokat, a másik felére pedig  tegyük rá a két szelet sajtot.

Ezután a maradék húsmasszával fedjük be úgy, hogy ne maradjon rés, ne tudjon majd kifolyni a sajt.(nekem azért egy kis helyen kifolyt)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 60 percig sütöttem.)



A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki a tepsiből, és ízlés szerint szeleteljük fel.

Tálaláskor a felszeletelt stefániát ízlés szerinti körettel, salátával kínáljuk. Jól illik hozzá pl. a krumplipüré, a hagymás tört krumpli, de pl. egy tányér főzelék is. A reszelt főtt tojás szaftosabb marad, nem lesz a sárgája fojtós, így nálunk mindenki szívesen megeszi.


6 megjegyzés:

  1. Én szeretem tojással is, nagyon. :-) Képzeld, egy ismerősöm medvesajt cikkeket tesz a közepébe tojás helyett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper ötlet a medvesajt a közepébe, azzal is nagyon finom lehet. Mi is szeretjük a sajttal is, de eddig keményebb sajtot tettem bele, de kifogom próbálni kockasajttal is. Én is szeretem a tojással, csak a férjem nem... a főtt tojást is nagyon szeretem, főleg a sárgáját. :)

      Törlés
  2. Nagyon jó recept, ezt ügyesen kigondoltad! Guszta, finom lett, lehet hogy kipróbálom majd én is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katikám! Próbáld ki, nagyon finom a ráreszelt tojással. A férjem nem szereti ha egészben teszem bele, a sárgáját akkor mindig én eszem meg. :)

      Törlés
  3. Nagyon guszta és finom lehetett !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Éva. Finom volt, próbáld ki.

      Törlés