Stefániát sokszor készítek, de valahogy a főtt tojás nem igen kedvelt nálunk, mert a sárgája túl fojtós..... így aztán most egy ötlet alapján a tojás reszelve került a húsmasszába, és így már szívesen ettük meg. Mivel mindenkinek kedvezni szerettem volna, így az egyik felébe a reszelt tojás, míg a másik felébe sajt került. Tálaláskor hagymás tört krumplival, és fejes salátával kínáltam, de ez már ízlés dolga.
Hozzávalók:
70 dkg darált sertéscomb
3 db főtt tojás
15 dkg trappista sajt
2 db zsemle
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
csipetnyi őrölt szerecsendió (el is hagyható)
1 db tojás (nagy)
A 3 tojást főzzük keményre, majd tegyük hideg vízbe hogy lehűljön. Ezután pucoljuk meg, és tegyük félre. A sajtot vágjuk ketté, és szintén tegyük félre.
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk fel apróra, és két evőkanál olajon pároljuk világos zsemle színűre, majd hűtsük ki egészen.
A zsemlét öntsük fel hideg vízzel, majd amikor már megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki.
A darált húshoz adjuk hozzá a kinyomkodott zsemlét, a vöröshagymát, az
összepréselt fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk
meg az ételízesítővel és a szerecsendióval, majd gyúrjuk össze.
Ezután adjuk hozzá az egész tojást, és szintén gyúrjuk alaposan össze a masszát.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olajjal. (a sütőpapír el is hagyható, de így könnyebb lesz majd elmosni a tepsit)
Ezután a húsmassza felét helyezzük rá egy csíkban, majd az egyik felére reszeljük rá az előzőleg keményre főzött tojásokat, a másik felére pedig tegyük rá a két szelet sajtot.
Ezután a maradék húsmasszával fedjük be úgy, hogy ne maradjon rés, ne tudjon majd kifolyni a sajt.(nekem azért egy kis helyen kifolyt)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 60 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki a tepsiből, és ízlés szerint szeleteljük fel.
Tálaláskor a felszeletelt stefániát ízlés szerinti körettel, salátával
kínáljuk. Jól illik hozzá pl. a krumplipüré, a hagymás tört krumpli, de
pl. egy tányér főzelék is. A reszelt főtt tojás szaftosabb marad, nem lesz a sárgája fojtós, így nálunk mindenki szívesen megeszi.
Én szeretem tojással is, nagyon. :-) Képzeld, egy ismerősöm medvesajt cikkeket tesz a közepébe tojás helyett.
VálaszTörlésSzuper ötlet a medvesajt a közepébe, azzal is nagyon finom lehet. Mi is szeretjük a sajttal is, de eddig keményebb sajtot tettem bele, de kifogom próbálni kockasajttal is. Én is szeretem a tojással, csak a férjem nem... a főtt tojást is nagyon szeretem, főleg a sárgáját. :)
TörlésNagyon jó recept, ezt ügyesen kigondoltad! Guszta, finom lett, lehet hogy kipróbálom majd én is.
VálaszTörlésKöszönöm Katikám! Próbáld ki, nagyon finom a ráreszelt tojással. A férjem nem szereti ha egészben teszem bele, a sárgáját akkor mindig én eszem meg. :)
TörlésNagyon guszta és finom lehetett !
VálaszTörlésNagyon köszönöm Éva. Finom volt, próbáld ki.
Törlés