2024. április 20., szombat

Lazac tejszínes-sajtos szószban.

 


Egyik kedvenc tengeri halam a lazac, így bevásárláskor egy szép darabot vettem, melyből finom ebéd készült. A befűszerezett halszeleteket elősütöttem, majd tejszínes-sajtos szószban főztem készre melyet kaporral bolondítottam meg. A köretet sem bonyolítottam túl, egyszerű kuszkusz készült és azzal tálaltam, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré, és a rizs is. Mivel a halnak sem kellett hosszú idő, és a kuszkusz is gyorsan elkészült, így pikk-pakk elkészültem az ebéddel, és már tálalhattam is.



Hozzávalók 4 szelethez:

kb. 30 dkg lazac 

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1,5 dl fehérbor (v. víz)

2 dl főzőtejszín

15 dkg reszelt sajt (pl. gouda, trappista...)

1 kisebb csokor kapor

3 ek olívaolaj

5 dkg vaj

só (ízlés szerint)

őrölt színesbors (ízlés szerint)

1/2 citrom leve



 A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd mindkettőt vágjuk fel apróra. A kaprot szintén vágjuk fel apróra. A sajtot reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn.

A lazacot ízlés szerint szeleteljük fel, majd facsarjuk rá a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják. (Én 4 szeletre vágtam.)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd helyezzük bele a lazacszeleteket, és mindkét oldalát, pár perc alatt süssük aranybarnára. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pár perc után a fokhagymát, és pároljuk üvegesre. 

Ezután öntsük fel a borral (v. vízzel) és lefedve pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá a főzőtejszínt, a reszelt sajtot, és az apróra vágott kaprot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjük alaposan össze, és kevergetve főzzük pár percig.

Ezután helyezzük bele a szószba az elősütött lazacszeleteket, és kanalazzunk rá a szószból, majd fedjük le a serpenyőt, és főzzük kb. 10 percig.

Amikor a lazacszeletek készre főttek, vegyük le a tűzről, és lehetőleg rögtön tálaljuk, nehogy a halhús a forró szószban tovább főljön, és kiszáradjon. 

Közben készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Pl. kuszkuszt, krumplipürét, esetleg tésztát....



Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszeletet, kanalazzuk rá a tejsínes-sajtos szószt, ízlés szerint tegyünk mellé a köretből, és úgy kínáljuk. Én kuszkuszt készítettem hozzá, mely jól illett a fűszeres, szaftos lazachoz.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, szép lett a lazacod, biztos finom lett a fűszeres sajtos szósszal!
    Én még nem is ettem lazacot 😊, szívesen megkóstoltam volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katikám! Finom volt, a kuszkusz jól illett hozzá. Én mindig a Lidl-be veszem a lazacot, mindig friss, még soha nem csalódtam benne. Kettőnknek nem kell nagy darab, és az még megfizethető.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehetett ezzel a különleges szósszal, Váljon egészségetekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Valóban finom volt, és ez a szósz szerintem a csirkemellhez is illene. Legközelebb azzal próbálom ki.

      Törlés
  3. Szeretem a halat tejszínnel minden formában, ez is csodás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Nálunk is jöhet bármilyen hal és a tejszín párosa. Ez is nagyon finom volt.

      Törlés