2010. május 15., szombat

Gombás marhapörkölt bográcsban, kapros galuskával.


Megváltoztatva azt a kijelentésemet, hogy mi nem eszünk marhahúst, ma bizony megint azt főztem. A múltkori marhapörkölt sikerén felbuzdulva ,most megint elcsábultam és marhalapockát vettem. Kicsit azért aggódtam, hogy vajon olyan gyenge húst kaptam-e megint, vagy esetleg valami vén marhát, de a szerencse megint mellém szegődött. Nagyon finom omlósra megfőtt, mindössze két óra alatt. Alapjában megint úgy kezdtem el főzni mint a múltkor, viszont ma gomba is került a bográcsba. Nagyon finom lett ez a változat is. Köretnek kapros galuskát főztem hozzá. Először kicsit aggódtam, hogy vajon jó döntés volt-e a kaprot belekeverni, de aztán a végeredmény minden aggodalmamért kárpótolt. Még az idővel is nagy szerencsénk volt, mert éppen megfőtt a hús, és szinte rögtön csöpögni kezdett az eső. Sajnos azóta is egyfolytában szakad, de mi jóllakottan nézzük az ablakon keresztül.





2 kg marhalapocka(v. lábszár)
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kg gomba(csiperke)
2 dl vörösbor
paradicsom
paprika
pirospaprika
Erős Pista(paprikakrém)
2 db babérlevél
4 szem borókabogyó
köménymag
kakukkfű
bazsalikom
majoranna
őrölt bors
olaj
víz

A húsról lefejteni a hártyás részt, majd felkockázni.
A gombát megtisztítani, majd félbevágni és felszeletelni.
A vöröshagymát apró kockákra vágni, majd egy kevés olajon elkezdeni párolni. Párperc után hozzáadni a felszeletelt fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Együtt párolni tovább. Ha már kellően megpárolódott, beletenni a kockára vágott húst és fehéredésig kevergetve együtt párolni. Közben megszórni a pirospaprikával és az ízlés szerinti mennyiségű fűszerrel, majd felönteni annyi vízzel, hogy ellepje. Kiforralni, majd a tüzet mérsékelve főzni.
Ha már félig megpuhult a hús, akkor hozzáadni a felszeletelt gombát és felönteni a borral. Szép lassan tovább főzni. Ha szükséges még utána fűszerezni és a vizet pótolni. Addig főzni még a hús finom omlós lesz és a szaft jól besűrűsödik.
Tálaláskor főtt krumplit, galuskát és savanyúságot kínálhatunk hozzá.
Én a galuska tésztába most apróra vágott kaprot kevertem, és nagyon jól illett a pörkölthöz.

10 megjegyzés:

  1. Hűűű Gizi,ez nagyon büntető:)A tegnapi light-os spárgádhoz képest...;oPPPNagyon guszta:)És mondd csak Gizi,nem áztál el:-DDD

    VálaszTörlés
  2. Elképzelem, hogy egy ilyen lakoma után ülök, és bámulom az esőt. Az egyetlen testmozgás a maradék bort tartalmazó pohár emelgetése időnként.

    Gizi! Mehetek?

    VálaszTörlés
  3. Ez falami fenomenális lehetett! Érzem is az illatát, ízét! :)

    VálaszTörlés
  4. Niki!
    Előre készültem erre a kajára, azért volt tegnap igen light-os az ebéd!!:))
    Szerencsére éppen megfőtt mire elkezdett csöpögni az eső, így nem áztam el.:)

    VálaszTörlés
  5. Ani!
    Gyere várlak!!!!! És majd együtt nézelődünk és emelgetjük a poharat.:))

    VálaszTörlés
  6. Ami!
    Köszönöm!!! Isteni finom lett.:)

    VálaszTörlés
  7. Isteni, imádom, és de jó nálatok bográcsos idő, nálunk meg novemberi :)

    VálaszTörlés
  8. Bianka!
    Tegnap éppen megfőtt mire elromlott az idő. Azóta tombol a szél és egyfolytában esik. Már a pincében is áll a víz.:(

    VálaszTörlés
  9. Na Gizi most állok neki a receptednek,már a leirása is csodalatos .Gyere el a bort, pálinkát,whiskyt meg természetesen a kaját is en állom..😊😊😊😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) bocsi, hogy csak most válaszolok! Gondolom mind az utolsó szaftig elfogyott, és egy finom borral öblítettétek le. Mi a jövő hétvégére terveztük be,de még a hús be kell szereznem hozzá.

      Törlés