2010. május 23., vasárnap

Bodzás palacsinta fahéjas-vaníliás öntettel.





Lassan elvirágzik a bodza, így kihasználva hogy még találtam néhány szép virágot, úgy döntöttem hogy bodzás palacsintát sütök. Almás palacsintát többször sütöttem, és nagyon szeretjük, így gondoltam a bodzavirág sem fogja elrontani a palacsintatésztát. Bizony nem tévedtem, mert mint minden eddigi bodzával készült recept, ez a palacsinta is nagyon finom volt. Tálaláskor pedig porcukor helyett, fahéjas-vaníliás öntetettel csorgattam meg a palacsintákat. Nem csalódtam, mert a tésztából kiérződő bodza íze, és a krémesen selymes öntet, remekül kiegészítették egymást. Ezzel az idei évre le is zárom a bodzás finomságok sorát. (bodzával készült receptek itt megtalálhatóak)







Hozzávalók 12-14 db palacsintához:

5-6 db bodzavirág
4 db tojás
3 dl tej
30 dkg liszt
2 dl szénsavas ásványvíz
1  citrom reszelt héja
1 mk őrölt fahéj
csipet só
2 tk cukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek olaj



A tojásokat keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, a fahéjjal, a tejjel, és a szénsavas ásványvízzel. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd keverjük simára a tésztát. Végül adjuk hozzá a száráról lecsipkedett bodzavirágot, majd az olajat, és keverjük alaposan össze.

Ezután olajjal vékonyan kikent palacsintasütőbe süssük meg a palacsintákat. (kicsit tovább kell sütni, mivel a virágtól vastagabb a tésztája)







Vaníliás-fahéjas öntet hozzávalói:

2 dl tejszín
4 dl tej
2 ek vaníliás pudingpor
cukor (ízlés szerint)
őrölt fahéj (ízlés szerint)



A pudingport keverjük össze az őrölt fahéjjal, majd egy kevés tejjel keverjük simára.

A maradék tejet és a tejszínt keverjük össze ízlés szerint cukorral, majd tegyük fel forrni. Amikor már majdnem felforrt, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a pudingos keveréket. Ezután kevergetve addig főzzük, még kissé besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, majd hűtsük langyosra.

Tálaláskor a bodzás palacsintát helyezzük tányérra, majd kanalazzuk rá a langyosra hűlt fahéjas-vaníliás öntetet, és úgy kínáljuk.

8 megjegyzés:

  1. Fincsi lehet, igen az uram szereti jobban, szeretné ezt is!:-))

    VálaszTörlés
  2. Jó ötlet, hogy a tésztában van a virág. Én csak töltelékként használtam, de úgy is nagyon fincsi volt :)Az a jó ezzel a virággal, hogy eszméletlen sokoldalúan felhasználható :)

    VálaszTörlés
  3. De érdekes....felcsigáztál ezzel a bodzás kajákkal. Az öntet is csodás....

    VálaszTörlés
  4. Andi/cuki!
    Így az öntettel nagyon finom volt, de idén már nem sütök bodzával semmi. Küldök a férjednek egy pár darabot. Az én férjem eddig nem ette meg, de idén rájött, hogy nem is olyan rossz.:))

    VálaszTörlés
  5. araniel!
    Almát szoktam így a tésztába reszelni, onnan jött az ötlet, de nem bántam meg, mert nagyon finom lett.:) Valóban még renget mindent lehetne bodzából készíteni, csak az a kár, hogy a virágot nem lehet elraktározni későbbre.

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Az volt, isteni!!!:))

    VálaszTörlés
  7. Andi!
    Még szerintem találsz bodzát és kipróbálhatsz néhány receptet.:))

    VálaszTörlés