2010. május 7., péntek

Körömpörkölt bográcsban.





A mai csodálatosan szép napsütéses idő kedvezett a bográcsban való főzéshez. Így aztán igazi szaftos, ragadós körömpörkölt, egy kis csülökkel megbolondítva készült ebédre. Tudom nem éppen diétás fogás, de mi nagyon szeretjük.  Lehet kicsit furcsának tűnik, de a körömpörköltet nem a megszokott módon teszem fel főni. A húsréteg közé kerülnek a hozzávalók, és zsiradékot sem teszek alá. A pirospaprikát pedig még főzési idő vége felé is szórok a tetejére. Sőt még a csülökről a nagyon zsíros részt is lefejtem, így a pörkölt nem lesz zsíros, viszont finom szaftos marad. A körömpörkölthöz (főleg ha bográcsban készül) egyszerűen csak sós vízben főtt krumplit készítek, és azzal tálalom. Persze azért a finom ragacsos szaftot egy-két szelet kenyérrel mindig kitunkoljuk.







 Hozzávalók:

4 db köröm
1 db csülök
2-3 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
Piros Arany
Erős Pista
pirospaprika
köménymag
majoranna
bazsalikom
szerecsendió
ételízesítő






A körmöket alaposan megtisztítani és feldarabolni. A csülökről lefejteni a zsíros részt, és a húst a bőrrel együtt felkockázni.
A vöröshagymát, és a fokhagymát apró kockára felvágni. A paradicsomot és a paprikát vékonyra felkarikázni.

A bogrács aljára helyezni a nagyobb, csontosabb húsokat majd a tetejére tenni a hagymát, fokhagymát, paradicsomot és a paprikát.
Ezután megszórni a fűszerekkel és a paprikakrémmel, majd felönteni annyi vízzel, hogy bőven ellepje. (bőven öntsük fel vízzel, mert sok idő kell a őzésnek)

Ezután feltenni főni, és szép lassan kb. 3 óra alatt jó puhára főzni. Főzés közben kóstolgatni, ha szükséges még utána fűszerezni, és a vizet pótolni. (főzés közben sűrűn rázogassuk, és óvatosan keverjük meg, nehogy leragadjon, leégjen a hús a bogrács alján)

Az elkészült pörköltet ízlés szerint főtt krumplival, finom friss kenyérrel, és savanyúsággal tálalni.




16 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Ezek után nálunk is hamarosan lesz ilyen, ti. férjem nagyon szereti. Már rég mind mondja, hogy idelye egy ilyet is enni.

    VálaszTörlés
  2. Én még nem ettem,mert akárhányszor ráveszem magam a férjem mindig lebeszél róla.De egyszer tutibizti ki fogom próbálni,mert nagyon "izgat":-D.
    Olyan jól néz ki a tiéd!

    VálaszTörlés
  3. Jajj Istenem a gyengém, imádom! Bográcsban még sosem ettem, gondolom még finomabb, mint a hagyományos konyhai ugye?

    Boldog Névnapot kívánok szeretettel, Isten éltessen sokáig!

    VálaszTörlés
  4. Először is boldog névnapot Gizi! :)

    Ahh... veszélyes nálad járni...
    Lassan összenyálaztam a monitort. Egyszerűen oda vagyok a körömpörköltért, de olyan ritkán eszek :(.
    Annyira guszta, annyira finom lehet, hogy már érzem az illatát! Fantasztikus lehet bográcsban is,
    Kérek szépen belőle, légyszi!!!!

    VálaszTörlés
  5. Gizike,nagyon boldog névnapot kivánok Neked,itt is.és még sok finom recepttel lepjél meg bennünket!!!!szeretettel Melli.

    VálaszTörlés
  6. Isten éltessen Gizi névnapod alkalmából!:-))
    Lehet menni tunkolni?

    VálaszTörlés
  7. Boldog Névnapot!

    Isteni kaja, imádom

    VálaszTörlés
  8. Imádom a szaftját,krumplival:)(a húst viszont nem,de azt megeszi más:)) :-) )

    VálaszTörlés
  9. Szannalina!
    Köszönöm!!! Nektek is jó bográcsozást kívánok!!:)

    VálaszTörlés
  10. Belly!
    Szerintem nem fogjátok megbánni, ha kipróbáljátok. Én a zsíros részeket mind leszedem, így nem tocsog a zsírba, viszont isteni szaftos lesz. Lehet férjed is megkedveli.:)

    VálaszTörlés
  11. Latsia!
    Nagyon köszönöm a köszöntést!!

    Bizony a bográcsban sokkal finomabb, mint amikor a konyhában készül.Én is szoktam bent főzni, de alig várom a kinti bográcsosat.:)

    VálaszTörlés
  12. Ami!
    Köszönöm, hogy gondoltál rám!!

    Már küldök is egy adagot, mert kár lenne a monitorodat összenyálazni érte.:))) Isteni finom, én is odavagyok érte.

    VálaszTörlés
  13. Melli!
    Köszönöm!!! És receptekben nem lesz hiány igérem!!!:)

    VálaszTörlés
  14. Andi/cuki!
    Köszönöm, hogy felköszöntöttél!!:))

    Várlak a tunkolásra, de jut ám húsika is.:)

    VálaszTörlés
  15. Bianka!
    Köszönöm a köszöntést!!:)

    VálaszTörlés
  16. andi!
    Érdekes hogy a húst nem eszed meg, de szerintem a szaftos krumpli is isteni. Ti is szoktatok bográcsban főzni??

    VálaszTörlés