2010. május 9., vasárnap

Spárgás pite.



Végre sikerült zöld spárgát vennem!!!! Idén ugyanis valami folytán eddig csak fehérrel találkoztam. Megoszlanak a vélemények a kettő közötti különbségről mert ki-ezt, ki-azt szereti jobban. Én a zöldet jobban szeretem, mert sokkal zsengébb, és nem olyan fás a szára. Na persze, ha más nincs akkor a fehérből is kitűnő ételeket lehet készíteni. Ma egy nagyon finom pitét sütöttem, mely nemcsak látványra, de ízre is mély nyomokat hagyott bennem.:)) Minden spárga rajongónak bátran merem ajánlani, gyorsan elkészül és igen laktató.






Tészta:

20 dkg liszt
10 db margarin
1 db tojás
2-3 ek hideg víz


A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a sót, az egész tojást, és gyúrás közben, kanalanként a vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrni, és 10 percre a hűtőbe tenni pihentetni.
A hűtőből kivéve kinyújtani, és egy piteformába helyezni úgy a tésztát, hogy a szélét is befedje. Az alját villával jól megböködni, majd sütőpapírt helyezni a tésztára és feltölteni nehezékkel.(én rizzsel töltöttem fel)
Előmelegített sütőben, közepes lángon 10 percig elősütni.
Végül a nehezéket eltávolítani, hűlni hagyni, majd megtölteni a spárgával, és az öntettel.

A spárga vastagabb részét megtisztítani az esetleges fás részektől, majd enyhén sós vízbe pár perc alatt előfőzni. Ezután leszűrni, és hideg vízzel leöblíteni, majd tetszés szerinti méretűre feldarabolni. A szebbekből pár darabot a tetejére díszítésnek egészben hagyni.


Öntet:

10 dkg sajt
4 db tojás
2 dl tej
2 dl tejszín
bors


A tojásokat felverni, majd hozzákeverni a tejet, a tejszínt, a tojást, a reszelt sajtot, és az ízlés szerinti mennyiségű sót, borsot.

Az elősütött tészta tetején elosztani a feldarabolt, előfőzött spárgát, majd ráönteni az öntetet. Tetejét kirakni az egész spárgákkal, és szeletelt paradicsommal.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.
Langyosan tálalni, de hidegen is nagyon finom.

6 megjegyzés: