2010. május 19., szerda

Zsemlekenyér.






Megsütöttem életem első zsemlekenyerét!!!! Kiflit már többször sütöttem, de most elérkezettnek láttam az időt, hogy zsemlével is megpróbálkozzam. Először Yasmin Császárzsemle receptjével szemeztem, de aztán voltak kétségeim afelől hogy megtudom-e olyan szépen formázni őket. Így el is vetettem ezt a gondolatot egyenlőre, mert csak hajt a kíváncsiság, milyen is lehet. Limaránál kezdtem megint keresgélni, mivel a kifli receptre is ott bukkantam rá, és az egészen jól sikerült. (Limara receptjei nagyon pontosak és megbízhatóak, csak hát az én ügyetlenségem...)  Végül rátaláltam erre a zsemlekenyér receptre és már hozzá is fogtam a dagasztáshoz. Igaz kicsit változtattam a hozzávalókon, de természetesen elolvasva Limara tanácsait csakis azokat a hozzávalókat használtam helyettesítésként amit ő javasolt. Megnéztem a nála belinkelt eredeti receptet is, és így már nem volt azért olyan nehéz dolgom. Jó nem lett olyan szép mint Limaráé, de mivel ez volt életem első zsemlekenyere, én nagyon finomnak és szépnek találom. Többszöri sütés után, remélem megközelíti majd az övét. A kisebb zsemlekenyerek helyett, akár egy egész kenyeret is süthetünk a hozzávalókból, melyek beleértve a folyadékokat is grammban vannak megadva, így én is mindent pontosan lemértem.






Hozzávalók 12 db zsemlekenyérhez:

400 g víz (hideg)
30 g élesztő
1 tk cukor
2 tk só
1 ek ecet
30 g olaj
660 g liszt (BL55)






A lisztet keverjük össze a sóval.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a vizet, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt. (én egy kicsit össze is kevertem.

Ezután öntsük hozzá az olajat, és az ecetet, adjuk hozzá a cukrot, majd szitáljuk rá a sóval összekevert lisztet.

Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kelesztőtálba, szórjuk meg egy pici liszttel, majd langyos helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára.(én a kelesztőtálat mindig vékonyan kikenem olajjal mielőtt beleteszem kelni a tésztát)

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk fel 12 egyforma darabra. Ezután egyesével gömbölyítsük meg, majd konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percig pihenni.

Amikor letelt az idő, formázzunk zsemléket, majd a nyújtólapon tenyérrel görgessük végig, hogy hosszúkás formájúak legyenek.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük közvetlenül egymásmellé a megformázott tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.

Közben helyezzünk a sütőbe egy kisebb lábosba vizet, majd melegítsük elő 220 fokra.

Amikor a tészta megkelt, egy vagy két helyen metsszük be egy pengével, majd vízzel enyhén permetezzük le.

Helyezzük be az előmelegített sütőbe, majd 220 fokon süssük 15 percig. Ezután mérsékeljük a hőfokot 200 fokra, majd süssük tovább még 15 percig. (én légkeverésnél szintén párás sütőben, 170 fokon 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve szintén permetezzük le vízzel a forró zsemlekenyereket, majd hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni. Ezután óvatosan szedjük szét, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.






Az elkészült zsemlekenyerek kívül ropogósak, belül foszlósak, és nagyon finomak. Kiválóan alkalmas pl. szendvics készítésére. Ízlés szerint ebből a tésztából süthetünk pl. egy kisebb kenyeret is.


15 megjegyzés:

  1. Ügyes vagy, csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek...mint egy hatalmas nagy lekvárosbukta...;oPPP

    VálaszTörlés
  3. Lányok mindenkinek nagyon köszönöm, olyan jó hogy így látjátok. Még van azért hova fejlődnöm.:))

    VálaszTörlés
  4. Limara!
    Neked külön is köszönöm a remek recepteket, és főleg a pontos, részletes leírást amely nélkül neki sem mernék ilyennek állni.:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép zsemlék!! Vagy kenyerek... Mindegy is. Nagyon ügyes vagy!! :))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek, de a Yasmine féle császárt ki ne hagyd, mert könnyebb; pont azért szuper!:-))

    VálaszTörlés
  7. Yasmine!
    Nagyon köszönöm, olyan jólesik a biztatás.:)Persze a te császárzsemlédet sem hagyom ki csak még kicsit nekikészülök.:))

    VálaszTörlés
  8. Andi/cuki!
    Köszönöm!! Látod én meg pont azt gondoltam nehezebbnek a formázás miatt, de ha te is biztatsz akkor tuti megcsinálom a jövőhéten.:)

    VálaszTörlés
  9. Gizike,
    kedvem lett elkésziteni.Tudod,most lesz időm!!!!
    puszil Melli.

    VálaszTörlés
  10. Hehe...én is lekváros buktának néztem először :D Nagyon szépek...olyan harapnivalók :)

    VálaszTörlés
  11. Melli!
    Sok sikert hozzá. Tudom kezdődik a szabadság számodra!!:))puszi

    VálaszTörlés
  12. araniel!
    :))) a lekváros buktám nem szokott ilyen szép lenni.
    nyugodtan harapjál csak bele.:)

    VálaszTörlés