2021. szeptember 5., vasárnap

Gulyásleves marhahúsból.

 


A hűvösebb idő beköszöntével egyre többször főzök egy-egy kiadósabb levest, mint pl. a gulyásleves, melyhez általában sertéshúst veszek. A napokban viszont egy szép darab marhahúst vásároltam, és gondoltam készítek belőle egy finom marhapörköltet, de soknak találtam hozzá a húst. Így aztán levágtam egy darabot, melyből egy finom marhagulyásleves készült. Az elkészítése semmiben sem különbözik a sertéshússal készült gulyáslevestől, csakis az íze.... nagyon finom volt. Én a gulyásleveshez mindig lángost sütök (lángos recept itt található) de ez már ízlés dolga.




Hozzávalók:


50 dkg marhahús (pl. marhalábszár, comb...)
2-3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db paszternák (el is hagyható)
1/2 zeller
3-4 db krumpli
1 db vöröshagyma
1 db TV paprika
1 db paradicsom
1 kisebb ek pirospaprika
só (ízlés szerint)
6-8 szem egész bors
2 tk ételízesítő
köménymag (ízlés szerint)
2 db babérlevél
1ek zsír (v. étolaj)



A húst vágjuk fel ízlés szerinti kockákra. A zöldségeket pucoljuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk fel apróra. A krumplit szintén pucoljuk meg, és vágjuk fel kisebb kockákra.

A felhevített zsíron kezdjük el üvegesre párolni az apróra felvágott vöröshagymát, majd amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a felkockázott húst, és addig pirítsuk míg kifehéredik. 

Ekkor szórjuk meg a pirospaprikával, és az ételízesítővel, majd kevergetve pároljuk még 1-2 percig. 

Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, ízlés szerint sózzuk, majd főzzük a húst félpuhára.

Amikor a hús félig megpuhult, adjuk hozzá az ízlés szerint felvágott zöldségeket, a paprikát és a paradicsomot, majd öntsük fel még vízzel. 

Ezután tegyük bele a babérlevelet, a köménymagot, az egész borsot, és addig főzzük míg a hús majdnem teljesen puha nem lesz.

Ekkor tegyük bele a felkockázott krumplit, ha szükséges ízesítsünk utána, majd főzzük a levest készre.



Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd egy szelet kenyérrel, esetleg frissen sütött lángossal kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése