2011. február 26., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Őszibarackos hússzelet rizzsel.





Itt a hétvége, így megint egyszerű és gyorsan elkészíthető receptet szeretnék mindenkinek a figyelmébe ajánlani. Mi nagyon szeretjük a hús és a gyümölcs kombinációját, és aki esetleg még nem próbálta, lehet éppen e-recept elolvasása közben dönt az elkészítése mellett. Most a fűszerezett hús,amely nálam sertéskaraj volt, tetejére őszibarack (befőtt) került, majd egy kevés fehérborban és befőttlében párolódott. Végül a sütés befejezése előtt reszelt sajttal megszórva sütöttem készre. A párolás után visszamaradó szaftot pedig besűrítettem, és ezzel a szafttal locsoltam meg. Rizzsel tálaltam, de krumplipüré is jól illik hozzá. Gyorsan összeállítható, majd a többi szinte csak a sütő dolga. Ezáltal nem kell órákat a konyhába tölteni, ám mégis egy finom ebédet tudunk feltálalni.







Hozzávalók:

6 szelet sertéskaraj
6 felezett őszibarack (v. befőtt)
10 dkg reszelt sajt

őrölt fehér bors
szerecsendió
majoránna
kakukkfű
5 dkg vaj
1 dl befőttlé
1 dl édes fehérbor



Készítsük elő az őszibarackot. Amennyiben friss őszibarackot használunk akkor vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magot. Ha befőtt őszibarackkal készítjük, akkor szedjük ki a léből, és csepegtessük le.

A hússzeleteket tenyérrel kicsit lapogassuk el, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. (érdemes a fűszerezés után egy rövid ideig állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják a hússzeleteket)

A tepsit kenjük ki  a vajjal, majd helyezzük egymásmellé a befűszerezett hússzeleteket.

Ezután mindegyik hússzeletre helyezzünk rá egy felezett őszibarackot, öntsük alá a bort, és a befőttlevet, majd fóliával fedjük le. (ha friss őszibarackból készül, akkor 2 dl édes fehérbort öntsünk alá)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára. (kb. 45 percig pároltam)

Ezután vegyük le a fóliát, majd öntsünk le a párolóléből, hogy éppen csak annyi maradjon, hogy a hús szépen megsüljön.

 Ezután szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

A visszamaradt levet öntsük bele egy serpenyőbe, majd melegítsük forráspontig. Közben a kukoricakeményítőt keverjük simára egy pici lével, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá, és pár pillanat alatt, sűrítsük be a szaftot.

Ameddig a hús sül, készítsünk mellé ízlés szerinti köretet. Én rizst készítettem, de nagyon jól illik hozzá pl. a krumplipüré is.

Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeletet, majd locsoljuk meg a szafttal, és ízlés szerinti körettel kínáljuk.


10 megjegyzés:

  1. Mesésen guszta, isteni hétvégi ajánlat

    VálaszTörlés
  2. Mi is nagyon szeretjük a gyümölcs, hús párost!Szép fotót készítettél róla!:-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta Gizus,finom kis menü:-),jöhet is!:-)

    VálaszTörlés
  4. nagyon szeretem az ilyen receptjeidet :)

    VálaszTörlés
  5. Bianka!
    Köszönöm!!! Bátran ajánlom neked is a következő hétvégére.:)

    VálaszTörlés
  6. Nelli!
    Köszönöm!! Nálunk nyerő, elárulom neked én még a krumplis tésztát is baracklével öntöm le.:)

    VálaszTörlés
  7. Ditta!
    Köszi, igaz kicsit megkésve, de már küldöm is.:)

    VálaszTörlés
  8. Starfi!
    Nagyon köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  9. Elkészült nálunk is! Nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  10. Mesi!
    Köszi hogy megírtad. Örülök hogy nektek is ízlik.:)

    VálaszTörlés