2016. április 10., vasárnap

Repülő krémes.





Egy kedves ismerősömtől, Margitkától kaptam ennek a finom süteménynek a receptjét, de azt ne kérdezzétek hogy miért is "repülő krémes" a neve, mert azt nem tudom. Lehetséges azért, mert a hangsebességnél is gyorsabban fogynak a szeletek a tálcáról. Én pl. szeretem a szalalkálival sütött lapokat, igaz a sütés közben keletkező csípős szagát már nem annyira, mert ha nem vigyázunk igen kellemetlen tudd lenni. Viszont a tésztán ez már nem érződik, és a krémtől felpuhulva nagyon finom. A tésztalapok közé citromos és csokoládés krém kerül, mely első hallásra lehet kicsit furcsa párosításnak tűnhet, de ez nem így van, mert nagyon is jól összeillenek. A süteményt legalább egy nappal előbb állítsuk össze, hogy a krémek kellően megdermedjenek, és a tésztalapoknak legyen idejük megpuhulni. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel. Kóstolás után, pedig zsebeljük be az érte járó dicséretet, mert senki nem tudd majd egy-két szeletnél megállni.






Tészta hozzávalói:

30 dkg liszt
10 dkg vaj
1 db tojás (nagy)
1 tk szalalkáli (púpozott)
annyi tej, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta (0,5-1 dl között)


A lisztet keverjük össze a szalalkálival, majd adjuk hozzá a felkockázott vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tojást, és egy pici tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, apránként annyi tejet adjunk még hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (ne legyen se túl kemény, se túl lágy)

Ezután osszuk el 3 egyenlő részre a tésztát.

Egy sütőpapírt enyhén lisztezzünk meg, majd nyújtsuk ki rajta 20x30-cm nagyságúra az egyik tésztát, és a sütőpapírral együtt emeljük át a tepsi hátlapjára. (mindegyik tésztalappal így járjunk majd el!!!)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pár perc alatt, süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon,8 percig sütöttem)

Amikor a tésztalap megsült, szép lassan, elfordulva a sütőtől, nyissuk ki az ajtaját, elkerülve hogy a szúrós-fojtós szalalkáli szagot beszívjuk.

A sütőből kivett tésztalapot ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk. (a másik két tésztával is így járjunk el)






 Kakaós krém hozzávalói:

25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
25 dkg vaj
2 ek Holland kakaó (cukrozatlan) 
2 ek rum
2,5 dl tej
5 ek liszt


A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük simára a vajjal, majd adjuk hozzá a rumot, a kakaót, és szintén keverjük alaposan össze.

A lisztet keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a maradék tejet is. Ezután állandó kevergetés mellett, pár perc alatt főzzük jó sűrűre, majd hűtsük ki teljesen.

Amikor a lisztes massza teljesen kihűlt, apránként adagoljuk hozzá a vajas krémhez, és keverjük jó habosra.






Citromos krém hozzávalói:

15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
5 dkg vaj
1 citrom leve és reszelt héja
1 cs vaníliás pudingpor
4 dl tej


 A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük össze a vajjal. Keverés közben adjuk hozzá a citromlevet, és a citrom reszelt héját is.

A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, és állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután kevergetve hűtsük ki teljesen.

Amikor a puding teljesen kihűlt, apránként adjuk hozzá a vajas krémhez, és keverjük simára, jó habosra.

Béleljük ki sütőpapírral a tepsit amelyiknek a hátlapján sütöttük a lapokat, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot.

Ezután kanalazzuk rá a kakaós krémet, és egyenletesen simítsuk el, majd helyezzük rá a következő tésztalapot.

Ezután kanalazzuk rá a citromos krémet, majd szintén egyenletesen simítsuk el.

Végül helyezzük rá a maradék tésztalapot, majd helyezzünk rá nyomatékot, és hagyjuk legalább egy napig így, mielőtt felszeletelnénk.  (én rátettem a tetejére egy tepsit, amelyben két csomag liszt volt, ezzel nyomattam le a süteményt) 

Tálalás előtt vegyük le a süteményről a nyomatékot, majd szórjuk meg ízlés szerint porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


8 megjegyzés:

  1. Ide is repülhetne egy-két szelet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) oké nyissad az ablakot, már repül is!

      Törlés
    2. NEVE BIZTOS REPÜLŐS GIZITŐL VAN

      Törlés
    3. :) nem hinném, hogy a repülései között lett volna ideje ilyen finom süteményt sütni.

      Törlés
  2. Évikém ez valami mesésre sikeredett!!!Nekem ez a legkedvesebb krémes süteményem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves anyu, nagyon köszönöm!! Én most sütöttem először, eddig még csak nem is hallottam róla, viszont olyan finom, hogy nálunk is a kedvencek közé került. Én még eltudom képzelni csak citromos krémmel is.:)

      Törlés
  3. És a krém ekkora súlytól nem folyik /nyomódik/ ki az oldalán?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa, mivel tepsiben van, így nem tud kinyomódni a krém, szépen meg fog dermedni. Többen megsütötték már, képet is küldtek róla, de eddig mindenkinek sikerült. A receptet én is úgy kaptam, és először bennem is felmerült ez a kérdés, de nem volt vele semmi gondom.

      Törlés