2016. április 13., szerda

Sós kalács túrós-sonkás-medvehagymás töltelékkel.




Igen ritkán sütök fonott kalácsot, három különböző töltelékkel megtöltve, majd összefonva pedig ez volt az első, de bátran kijelenthetem nem az utolsó. Azon felbuzdulva, hogy milyen finomra sikerült be is neveztem vele a Mindmegette.hu oldalán meghirdetett "Nagy tavaszi receptversenyre". A receptverseny eredményhirdetése megtörtént, és én nagy örömmel láttam, hogy Tisztelt Zsűri tagjai 2. helyezéssel jutalmazták meg a receptemet, melyet itt is nagyon köszönök. Mivel még tart a medvehagyma szezon, így bátran merem ajánlani mindazoknak akik kedvet kaptak a kalácssütéshez. Persze nincs az kőbe vésve, hogy csakis medvehagymával készülhet, így a töltelékeket ízlés szerint mindenki maga választhatja meg.






Tészta hozzávalói:

45 dkg liszt (Nagyi titka)
2 dkg élesztő (friss)
2 dl tej (langyos)
1 db tojás (nagy)
1 ek olívaolaj
1 tk só
1 tk cukor


A langyos tejnek a feléhez keverjük hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A maradék tejet öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá az olajat és az egész tojást, majd keverjük kicsit össze. 

Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd szitáljuk hozzá az előzőleg sóval összekevert lisztet, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk, de én robotgéppel dagasztottam meg)

Ezután a megdagasztott tésztát tegyük át egy kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük kb. másfél óráig.

A megkelt tésztát ezután borítsuk ki lisztezett felületre, gyúrjuk át, majd osszuk el három egyforma részre, és mindegyik tésztát formázzuk gombóccá.

Ezután egyesével nyújtsuk ki jó vékonyra, majd mindegyiket töltsük meg az előkészített töltelékkel.




Túrós töltelék hozzávalói:

25 dkg túró
1 ek tejföl
1 mk pirospaprika

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tejfölt, a pirospaprikát, és ízlés szerint sózzuk. Ezután keverjük alaposan össze.



Medvehagymás töltelék hozzávalói:

8-10 db medvehagyma
1 ek tejföl

A medvehagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a tejfölt, egy csipet sót, és keverjük alaposan össze.



Sonkás töltelék hozzávalói:

15 dkg sonka
1/2 ek tejföl

A sonkát vágjuk fel apró kockákra. A tejföl majd a tészta lekenéséhez kell.






Az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki kb. 35x30-cm nagyságúra, majd egyenletesen kenjük meg a túrós töltelékkel. Ezután a két szélét kicsit hajtsuk be, majd tekerjük fel mint a bejglit, óvatosan kicsit sodorjuk meg, és tegyük félre.

A második tésztagombócot szintén nyújtsuk ki 35x30-cm nagyságúra, majd egyenletesen kenjük meg a medvehagymás töltelékkel. Ezután a két szélét kicsit hajtsuk be, majd tekerjük fel mint a bejglit, óvatosan kicsit sodorjuk meg, és tegyük félre.

A harmadik tésztagombócot szintén nyújtsuk ki 35x30-cm nagyságúra, majd egyenletesen kenjük meg a tejföllel, és szórjuk meg az apróra vágott sonkával. Ezután a két szélét kicsit hajtsuk be, majd tekerjük fel mint a bejglit, óvatosan kicsit sodorjuk meg, és tegyük félre.

Végül fonjuk össze a három megtöltött tésztarudat, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. (én egy 18x27 cm-es tepsibe tettem, hogy sütés közben ne terüljön majd nagyon el)

Ezután konyharuhával takarjuk le a tepsiben lévő tésztát, és szobahőmérsékleten kelesszük 25 percig. (közben melegítsük elő a sütőt)

Kelesztés után kenjük le egész tojással a kalácsot, majd helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A háromféle töltelék nagyon jól illik egymáshoz, a tésztája pedig egy könnyű kelt tészta. A töltelékeket ízlés szerint le is cserélhetjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése