2016. április 2., szombat

Mogyorós csokoládétorta. (lisztmentes)




Imádjuk a csokoládétortát, így aztán ez a csupa csokoládés-krémes torta igazán a kedvencünké vált rögtön az első falat kóstolása után. A csokoládé jelen van a tésztában, a krémben, sőt még a díszítésként felkerült golyók is csokoládéból készültek. Tehát az egész torta csupa-csupa csokoládé. Mivel lisztet nem tartalmaz a tésztája, így lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Az eredeti receptben darált mandula került a tésztába, de mivel nekem csak mogyoróm volt itthon, így arra cseréltem le. Persze így is nagyon finom, sőt ízlés szerint akár darált dióval is készíthetjük. (hasonló, dióval készült tortarecept a linkre kattintva megtalálható)






Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

20 dkg darált mogyoró
8 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
5 db tojás (nagy)
10 dkg csokoládé (70%-os)


 A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni.

A vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat.

Ezután adjuk hozzá a visszahűtött, de folyós csokoládét, majd szintén keverjük alaposan össze.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a vajas-csokoládés masszához.

A darált mogyorót keverjük össze a sütőporral, majd adjuk hozzá a masszához, és fakanállal óvatosan forgassuk össze.

A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd öntsük, simítsuk bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a tortaformát, de akkor nem kell kizsírozni és lisztezni)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.







Csokoládékrém hozzávalói:

15 dkg csokoládé (70%-os)
1 cs csokoládés pudingpor
3 dl tej
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek kristálycukor
1 tk instant kávé
15 dkg vaj
1 ek rum
2 dl Hulala (v. habtejszín)


A vajat keverjük habosra a porcukorral a vaníliás cukorral, és a rummal.

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a kristálycukrot, az instant kávét, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre.

Ezután vegyük le a tűzről, és szintén kevergetve hűtsük. Pár perc hűtés után adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük tovább, még a csokoládé teljesen elolvad, és a massza teljesen kihűl. 

Ezután a vajas krémhez apránként, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a kihűlt csokis-pudingot, majd keverjük jó habosra.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a pudingos krémhez.

A teljesen kihűlt tésztát vágjuk el két egyforma lappá, majd töltsük meg, és kívülről is vonjuk be a csokoládékrémmel. 

Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.





Csokoládé trüffel hozzávalói:

20 dkg csokoládé (70%-os)
1 dl habtejszín (magas zsírtartalmú)
2 dkg vaj
1/2 ek rum
1 cs tortadara


A felkockázott vajhoz öntsük hozzá a tejszínt, majd melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá az apró darabokra tördelt csokoládét, és a rumot. Kevergetve olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.

Ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Amikor a csokoládé már tejesen megdermed, formázzunk belőle kisebb golyókat, majd forgassuk bele a tortadarába. 

A tortát vegyük ki a hűtőből majd ízlés szerint helyezzük rá az elkészült csokoládégolyókat.

Tálalás előtt a tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. (érdemes csak közvetlenül a szeletelés előtt kivenni a hűtőből, mert hidegen könnyebb felszeletelni)


2 megjegyzés: