2016. április 21., csütörtök

Medvehagymás csalánleves tojásmetélttel.





A medvehagymát gondolom sokan szeretik, de ez a csalánról már egyáltalában nem mondható el. Pedig főzés után már a csípősségét is elveszti, így én szívesen készítek belőle pl. levest. Mivel lassan vége a medvehagyma szezonnak, és a zöldségesnél felváltotta a helyét a spárga, így most utoljára egy finom krémlevest készítettem. A medvehagyma mellett került a levesbe még két marék zsenge csalánlevél, sárgarépa, krumpli, fűszerek, és természetesen vöröshagyma is. A puhára főt levest végül pépesítettem, majd tejszínnel még lágyabbá, krémesebbé tettem. Levesbetétnek egyszerűen tojást sütöttem, majd metéltre vágva, közvetlenül tálalás előtt került a levesbe. 






 Hozzávalók:

1 kisebb csokor medvehagyma
2 marékra való zsenge csalánlevél
1 db vöröshagyma
1 db sárgarépa
2 db közepes krumpli
7 dl víz
2 dl főzőtejszín (20%-os)
5 dk vaj 
őrölt színes bors
1-2 tk ételízesítő

 A medvehagymát és a csalánlevelet mossuk meg, alaposan csepegtessük le, majd vágjuk fel csíkokra.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A krumplit és a sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a medvehagymát és a csalánlevelet, és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen, majd adjuk hozzá a krumplit és a sárgarépát is. Keverjük alaposan össze, ízlés szerint szórjuk meg ételízesítővel, sóval, és őrölt borssal, majd pár perc után, öntsük fel a vízzel.

Ezután forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot, és főzzük puhára. (közben kóstoljuk, és ha kell ízesítsünk utána)

Amikor a krumpli és a sárgarépa puhára főtt, vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a tejszínt, és botmixerrel pépesítsük.

Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.
 





Tojásmetélt hozzávalói:

3-4 db tojás
olívaolaj a sütéshez


Üssünk fel egy tojást, szórjuk meg egy csipet sóval, majd villával alaposan keverjük össze.

Egy palacsintasütőt kenjük ki olajjal, majd öntsük bele a felvert tojást, és úgy süssük meg mint a palacsintát. Mindegyik tojással így járjunk el. 

Ezután tekerjük fel úgy mint a palacsintát, majd ízlés szerint vágjuk fel mindegyiket külön-külön.

Tálaláskor merjük tányérba a levest, majd helyezzük rá a tojásmetéltet és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése