2016. április 30., szombat

Epres sajttorta sütés nélkül.





A májusi Vidék íze receptmagazint lapozgatva akadt meg a szemem ezen a sütés nélküli tortán, és rögtön el is határoztam hogy a hétvégére bizony én is elkészítem. Éppen volt itthon két doboz ricotta, így a receptben szereplő "krémes túró" helyett nálam az került bele. Na, meg persze egy doboz mascarpone, mert mégiscsak sajttortáról van szó. Mivel sütés nélküli torta, így az alaphoz zabkekszet használtam, majd arra került rá a habos-eperkrémes töltelék. Azután pedig irány a hűtő, ahol pár órát vagy éppen egy egész éjszakát is eltölthet a tortánk, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Közvetlenül tálalás előtt, már csak az ízlés szerinti díszítés és a szeletelés van hátra, és már kínálhatjuk is ezt a habos-krémes finomságot. Mivel holnap Anyák napja van, így egy csokor virág mellé, vagy éppen helyette, készítsd el ezt az egyszerű tortát, és lepd meg vele Édesanyádat, Nagymamádat.
 



 

Hozzávalók az alaphoz:

35 dkg Győri Zabfalatok
15 dkg vaj
1-2 ek tej


A zabfalatot daráljuk le (v. morzsoljuk össze), majd öntsük hozzá a felforrósított vajat, a tejet és keverjük össze. (ha túl száraz lenne, akkor még apránként adjunk hozzá tejet)

Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük, és egyenletesen nyomkodjuk bele a kekszet. 

Ezután tegyük be a hűtőbe legalább egy fél órára, hogy teljesen megdermedjen.






Hozzávalók töltelékhez:

40 dkg ricotta (v. krémes túró)
25 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
15 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve
50 dkg eper
15 gramm porzselatin + 1 dl víz



Egy tálba tegyük bele a ricottát, (v. a krémes túrót) a mascarponét, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és levet, majd alaposan keverjük össze.

Az epret alaposan mossuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra, adjuk hozzá a kristálycukrot, és pár perc alatt főzzük puhára. 

Ezután turmixoljuk le, és egy szitán szűrjük át, hűtsük ki egészen, majd öntsük hozzá a ricottás keverékhez, és szintén keverjük alaposan össze.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a porzselatint, keverjük simára, és hűtsük ki. (addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és kihűl)

Ezután öntsük az epres krémhez a kihűlt zselatint, majd keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd szintén keverjük hozzá a krémhez.

Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, majd húzzuk le róla a sütőpapírt. Ezután a papírral együtt tegyük vissza a tortaformába, majd egyenletesen öntsük rá az epres-ricottás krémet. 

Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.






Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint tejszínhabbal és eperrel díszítsük, majd felszeletelve kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése