Ez a torta ugyan még a húsvéti ünnepekre készült, de hol van az előírva hogy csak az ünnepre süthetjük meg. Sőt, mivel az idénygyümölcsökre még várni kell egy keveset, a narancs pedig még megtalálható az üzletek polcain, így remek alkalom, ha egy krémes tortára vágyunk. Az alaptészta egy egyszerű piskóta, melyre először a gesztenyés, majd a narancsos krém kerül. Ezután már csak pár órát kell várakoznunk, még a torta a hűtőben csücsül, majd ízlés szerint felszeletelve tálalhatjuk is. Én pl. már előző nap összeállítottam, majd másnapig a hűtőben tároltam. Így az ízek jól összeértek, és a krémek kellően megdermedtek.
Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
6 dkg liszt
2 db tojás (nagy)
2 ek forró víz
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel, pár perc alatt keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze.
A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Narancsos krém hozzávalói:
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg vaj
3 dkg tejszínízű pudingpor
1,5 dl narancslé (frissen facsart)
1 narancs reszelt héja
2 db tojássárgája
2 dl Hulala (v. habtejszín)
A vajat keverjük jó habosra 10 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt narancshéjjal, és tegyük félre.
A tojások sárgáját keverjük ki 5 dkg porcukorral, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a narancslevet, majd adjuk hozzá a pudingport, és keverjük simára.
Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, főzzük sűrűre, majd vegyük le a gőzről, és kevergetve hűtsük ki egészen.
Amikor a pudingos krém teljesen kihűlt, apránként adagolva, keverjük simára a cukros-vajas krémmel.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd szintén apránként adagolva, keverjük óvatosan hozzá a krémhez.
Gesztenyés krém hozzávalói:
30 dkg gesztenyemassza
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
15 dkg vaj
A gesztenyemasszát villával kicsit nyomkodjuk össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, és robotgéppel keverjük jó habosra.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a teljesen kihűlt piskótát. Ezután egyenletesen kenjük rá a gesztenyés krémet, majd a narancsos krémet is.
Ezután tegyük be pár órára (v. akár egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint narancsgerezdekkel, és csokoládéforgáccsal díszítsük. Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése