2011. február 24., csütörtök

Habkönnyű grízgaluska.



A napokban Limaránál megláttam milyen csodálatos nagy grízgombócot készített levesbetétnek. Nekem is van jól bevált receptem, (itt megtalálható) de én azt mindig a levesbe szaggatom bele, és nem ilyen nagyba, hanem pici galuskaként. Éppen egy egyszerű, zöldséglevest terveztem be, így gondoltam kipróbálom, és most külön főzöm ki, na és persze ehhez Limara receptjét vettem alapul. Tejföl sűrűségűre kevertem a tojást és a grízt, majd hűtőben pihentettem és végül a receptben szereplő módon kifőztem a galuskákat. Főzés közben szép kövérre dagadtak, viszont habkönnyűek lettek. Négy személynek bőségesen elég ebből a mennyiségből készített galuska. Zöldséglevesbe, húslevesbe, bátran merem ajánlani mindenkinek.





2 db tojás
1 mk só
1 tk olaj
gríz (búzadara)

A tojásokat villával felverni, majd hozzákeverni a sót, az olajat és annyi grízt hogy tejföl sűrűségű massza legyen belőle.
Egy fóliával lefedve hűtőbe tenni pihentetni kb. 2-3 órahosszat.

Egy edénybe enyhén sós vizet forralni, majd két evőkanál segítségével beleszaggatni a galuskákat. Újraforralni, majd a tűzet mérsékelve, szép lassan 15 percig főzni.
Ezután elzárni a gázt, és lefedve még 20 percig a vízbe hagyni a galuskákat.

Végül szűrőkanállal tányérra szedni, majd a levesmellé kínálni.

16 megjegyzés:

 1. Szuper! Gyönyörűek lettek!:)

  VálaszTörlés
 2. Nagyon szeretem,nagyon szépek lettek Gizus,tényleg szép nagyok:-)

  VálaszTörlés
 3. De gyönyörű az a leves:)))))))

  VálaszTörlés
 4. ÁÁÁÁÁ! Imádom a leveseket! Ezt szívesen megkóstolnám! Micsoda íze lehet!

  VálaszTörlés
 5. Gizi!
  Nagymamám tudott ilyen gyönyörű grízgaluskákat készíteni, amelyik olyan könnyű volt, amilyet én sosem tudtam. Ezt ki fogom próbálni:-)

  VálaszTörlés
 6. Csodás! Gyerekkori íz ez nekem, otthon Erdélyben sokszor készült ilyen a vasárnapi ebéd részeként :) Majd most én is elkészítem!

  VálaszTörlés
 7. De szépek lettek!Régebben volt, hogy nem jól sikerült, de mióta a fehérjét külön verem fel és csak utána keverem hozzá azóta mindig habkönnyű.

  VálaszTörlés
 8. Nagyon szépek lettek! :)
  Hétvégén nekem is ez volt a levesben, de most nekem kicsit ellaposodtak, talán túl lágy volt a massza.

  VálaszTörlés
 9. Limara!
  Köszönöm neked ezt a remek receptet, nagyon-nagyon finom!!!:)

  VálaszTörlés
 10. Ditta!
  Köszi, nálunk is ez a változat lesz ezután a kedvenc.:)

  VálaszTörlés
 11. Szia Sándor!
  Szívesen megkínállak egy tányér levessel. Egyszerű, ám igen finom, mi is nagyon szeretjük.:)

  VálaszTörlés
 12. Gesztenye!
  Az enyém biztosan meg sem közelíti a nagymamád galuskáját, ezt tapasztalatból tudom. Viszont nagyon jó recept, érdemes kipróbálni.:)

  VálaszTörlés
 13. Colors in..!
  Igen azok a gyerekkori ízek, már csak az emlékeinkben élnek sajnos. Nyugodtan próbáld ki, biztosan neked is szuper finomra sikerül.:)

  VálaszTörlés
 14. Nelli!
  Köszönöm!! Már volt hogy én is úgy csináltam mint te, akkor is valóban habkönnyű lett. Próbáld ki így is, nekem nagyon bejött.:)

  VálaszTörlés
 15. Szemirámisz!
  Köszönöm!! Biztosan az lehetett az oka, én is megnéztem még pihentetés közbe, nem-e túl lágy, de szerencsére nem volt az. Lehet legközelebb nekem sem sikerül ilyen szépre.:)

  VálaszTörlés