2011. február 26., szombat

Őszibarackos-sajtos hússzelet rizzsel.




Megint itt a hétvége, így egy egyszerű elkészíthető receptet szeretnék mindenkinek a figyelmébe ajánlani. Mi nagyon szeretjük a hús, és a gyümölcs párosát, és aki esetleg még nem próbálta, lehet éppen e-recept elolvasása közben dönt arról hogy tesz egy próbát, és elkészíti ezt a hússzeletet. Az előzőleg befűszerezett hús, amely nálam sertéstarja volt, tetejére őszibarackbefőtt (v. őszibarack) került, majd egy kevés fehérborban, és befőttlében párolódott. Végül a sütés befejezése előtt reszelt sajttal megszórva sütöttem készre. A párolás után visszamaradó levet pedig besűrítettem, és ezzel az ízes szafttal tálaltam. Köretnek rizs készült, de a krumplipüré is jól illik hozzá. Egyszerűen csak összeállítjuk a többi pedig a sütő dolga.... ezáltal nem kell órákat a konyhába tölteni, ám mégis egy finom ebédet tudunk feltálalni.






Hozzávalók:

6 szelet sertéstarja (v. karaj)
6-8 db felezett őszibarack befőtt (v. őszibarack)
10 dkg reszelt sajt
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 kk szerecsendió
1 tk majoránna
1 tk kakukkfű
5 dkg vaj
1,5 dl befőttlé
1 dl édes fehérbor
2 tk étkezési keményítő + pici befőttlé






Készítsük elő az őszibarackot. Amennyiben friss őszibarackot használunk akkor vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magot. Ha befőtt őszibarackkal készítjük, akkor szedjük ki a levéből, és csepegtessük le.

A hússzeleteket tenyérrel kicsit lapogassuk el, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. (érdemes a fűszerezés után egy rövid ideig állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják a hússzeleteket)

A tepsit kenjük ki  a vajjal, majd helyezzük egymásmellé a befűszerezett hússzeleteket.

Ezután mindegyik hússzeletre helyezzünk rá egy-egy felezett őszibarackot, öntsük alá a bort, és a befőttlevet, majd fóliával fedjük le. (ha friss őszibarackból készül, akkor 2 dl édes fehérbort öntsünk alá)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára. (kb. 45 percig pároltam)

Ezután vegyük le a fóliát, majd öntsünk le a párolóléből, hogy éppen csak annyi maradjon, hogy a hús szépen megsüljön.

 Ezután szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

A visszamaradt levet öntsük bele egy serpenyőbe, majd melegítsük forráspontig. Közben a kukoricakeményítőt keverjük simára egy pici befőttlével (v. vízzel), majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá, és kevergetve sűrítsük be a szaftot.

Ameddig a hús sül, készítsünk mellé ízlés szerinti köretet. Én rizst készítettem, de nagyon jól illik hozzá pl. a krumplipüré is.

Tálaláskor kanalazzuk a szaftot a tényárra, helyezzük rá az őszibarackos-sajtos hússzeletet és a köretet, majd úgy kínáljuk.


10 megjegyzés:

  1. Mesésen guszta, isteni hétvégi ajánlat

    VálaszTörlés
  2. Mi is nagyon szeretjük a gyümölcs, hús párost!Szép fotót készítettél róla!:-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta Gizus,finom kis menü:-),jöhet is!:-)

    VálaszTörlés
  4. nagyon szeretem az ilyen receptjeidet :)

    VálaszTörlés
  5. Bianka!
    Köszönöm!!! Bátran ajánlom neked is a következő hétvégére.:)

    VálaszTörlés
  6. Nelli!
    Köszönöm!! Nálunk nyerő, elárulom neked én még a krumplis tésztát is baracklével öntöm le.:)

    VálaszTörlés
  7. Ditta!
    Köszi, igaz kicsit megkésve, de már küldöm is.:)

    VálaszTörlés
  8. Starfi!
    Nagyon köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  9. Elkészült nálunk is! Nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  10. Mesi!
    Köszi hogy megírtad. Örülök hogy nektek is ízlik.:)

    VálaszTörlés