2009. április 23., csütörtök

Sóska leves.



Ma megint sóska készült ebédre!!!! Mivel még volt friss sóska, így levest főztem belőle. Most egy időre megettem a sóskaadagomat, de szerencsére a fagyasztóba is került, így bármikor elővehetem, és már készülhet is a finomság.


Hozzávalók:

30 dkg sóska
1 db vöröshagyma
3 dkg margarin
1 tk liszt
cukor(v. édesítő)
1 db húsleves kocka
őrölt bors
8 dl víz
1 dl tejszín(v. tejföl)


 A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a felhevített margarinhoz, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a sóskát, és addig pároljuk, még a sóska összeesik, majd szórjuk meg a liszttel, és keverjük alaposan össze.

Ezután öntsük fel a vízzel, szórjuk meg egy kevés cukorral, ízlés szerint őrölt borssal, adjuk hozzá a leveskockát, majd főzzük kb. 10 percig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.(ha szükséges ízesítsünk utána)

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd csorgassuk hozzá a tejszínt, és melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

Közben egy serpenyőben süssük szép pirosra, ropogósra a vékonyra szeletelt bacont. Egy másik serpenyőben pedig pár pillanat alatt pirítsuk meg a szeletelt mandulát.

Tálaláskor szedjük a tányérba a levest, ízlés szerint szórjuk meg a pirított mandulával, és a pirosra-ropogósra sült baconnel kínáljuk.

5 megjegyzés:

  1. Ha a bacon lemarad, a sóska jöhet minden mennyiségben, levesnek, főzeléknek :-) Én rizset szoktam vele-belefőzni, így nem turmixolom, csak vékonyra, apróra vágom.

    Köszönöm, hogy olvasóm lettél.

    VálaszTörlés
  2. Garffyka!

    Köszönöm hogy te is idelátogattál.
    Úgy még nem próbáltam, de biztosan finom.Én is szeretem a sóskát nagyon.

    VálaszTörlés
  3. Edesanyam a soska levest baranyhussal s rizzsel fozte husvetkol. Sajnos itt nem ismerik a soskat s en 25 eve nem ettem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hol élsz Gabriela? Nálunk Amerikában se volt népszerű a sóska, de ma már két fajtát is lehet kapni: francia sóskát (French sorell, ami olyan mint a mienk és a piros erezetű sóskát. Én évek óta magam termesztem itt Washingtonban (és főzöm Gizi mama sóska levesét). Üdvözlettel: Sándor

      Törlés
  4. Gabriella!
    Nagyon finom lehetett az édesanyád leves!!! Sajnos a sóskát mással nem lehet helyettesíteni.

    VálaszTörlés