2009. április 30., csütörtök

Karfiolkrémleves.




A zöldségesnél ma megláttam egy szép karfiolt, és rögtön el is döntöttem, hogy krémlevest főzök belőle. Szeretem a krémleveseket, mert nem csak egyszerűen elkészíthetőek, hanem mellette még nagyon finomak is. Egyik kedvencem pl. ez a karfiol krémleves, mely az ízesítésnek köszönhetően, nem a megszokott ízek köszönnek vissza, kanalazgatás közben. Itt a tavasz, és szerencsére egyre több friss zöldségféle kerül ilyenkor a kosarunkba, majd a fazékba, melyekből ízlés szerint pl. krémleveseket is főzhetünk.






Hozzávalók:

1 db karfiol
1 db vöröshagyma
3 db húsleves kocka
1 tk liszt
1 db babérlevél
 kakukkfű
szerecsendió
őrölt fehér bors
1 ek mustár
1 l víz
2 dl tejföl
5 dkg vaj

Tálaláshoz reszelt sajt, és ropogósra sült sajttal megszórt kifli.



A hagymát vágjuk fel apróra. A karfiolt szedjük rózsáira.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pár perc alatt, pároljuk üvegesre. 

Ezután szórjuk meg a liszttel, és kevergetve pirítsuk világos színűre, majd öntsük fel a vízzel. Ezután tegyük bele a karfiolrózsákat., a leveskockát, a babérlevelet, ízlés szerint kakukkfüvet, szórjuk meg őrölt fehér borssal, és szerecsendióval. Forraljuk fel, majd főzzük puhára a karfiolt.

Amikor a karfiol teljesen megpuhult, vegyük le a tűzről, és vegyük ki belőle a babérlevelet, majd botmixerrel pépesítsük a levest. Ezután tegyük vissza a tűzre, és forraljuk fel újra.

A tejföl és a mustárt keverjük simára egy kevés levessel, majd a forrásban lévő levesbe, állandó keverés mellett, csorgassuk bele. Ezután kevergetve főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről.

Ameddig a leves fől, szeleteljük fel a kiflit, szórjuk meg reszelt sajttal, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, süssük szép pirosra, ropogósra.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg reszelt sajttal, majd a ropogós kiflikarikákkal kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése