2018. szeptember 29., szombat

Kolbászos-krumplis sült oldalas.




A hűvösebb idő beköszöntével egyre gyakrabban készül a sütőben az ebéd, így történt ez most is. Jó húsos oldalast vásároltam, és mivel a napokban még találtam a kertben cukkinit, sárga koktélparadicsom pedig még rengeteg van, így gondoltam ezeket is felhasználom. Az oldalast először puhára főztem (ezt esetleg már előző nap megtehetjük, így időt spórolunk meg) majd krumplival, a cukkinivel, paradicsommal, és egy darab felszeletelt füstölt kolbásszal együtt került a sütőbe. Bő egy óra múlva pedig már tálalhattam is....






 Hozzávalók:

1 kg sertésoldalas
50 dkg krumpli (sárga)
1 db zsenge zöld cukkini
1 db zsenge sárga cukkini
6-8 szem piros paradicsom
2 nagy marék sárga koktélparadicsom
30 dkg füstölt kolbász
1 kisebb csokor friss zsálya (v. 1 tk szárított) 
1 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
3-4 gerezd fokhagyma
4-5 ek sertészsír





Az oldalast daraboljuk fel, majd öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje. Ezután adjunk hozzá 1 tk sót, a felszeletelt fokhagymát, majd főzzük puhára. Amikor puhára főt, vegyük ki a vízből, csepegtessük le, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg az ételízesítővel.

A krumplit pucoljuk meg, ízlés szerint kockázzuk fel, enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki. Ezután ízlés szerint sózzuk, és óvatosan keverjük össze.

A zöld és sárga cukkinit vágjuk fel nagyobb kockákra. A piros paradicsomot vágjuk félbe, vagy ha nagyobb, akkor negyedeljük. A füstölt kolbászt vágjuk vastagabb karikákra.  (Mindkét cukkini lehet zöld, ha nem tudunk sárgát beszerezni. )

Egy nagyobb tepsibe öntsük bele a felolvasztott zsírt, majd tegyük bele az előfőzött krumplit a felkockázott cukkinit, és keverjük össze.

Ezután helyezzük rá a befűszerezett oldalast, szórjuk köré a paradicsomot és a kolbászkarikákat, valamit szórjuk meg a friss (v. szárított) zsályával. (A kolbászt ízlés szerint később is hozzáadhatjuk, ha azt akarjuk, hogy éppen csak átsüljön. )

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten bő egy óra alatt süssük készre. (Sütés közben az oldalast fordítsuk át, hogy mindkét oldala szép pirosra süljön.)

Tálaláskor helyezzük tányérra a pirosra sült oldalast, kanalazzuk mellé a vele sült köretet, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése