2018. szeptember 9., vasárnap

Glutén és tejmentes szilvás-kókuszos pite.




A hétvégére mindenképpen szilvás süteményt készültem sütni, mivel volt egy kisebb tál szilva itthon, amikor is rábukkantam az egyik újságban egy kedvemre való receptre. Persze azért némileg a saját ízlésünkre átalakítva sütöttem meg. Mivel búzaliszt helyett kukoricaliszt és kukoricadara került a tésztába, cukor helyett pedig eritrit, így gluténérzékenyek, és cukorbetegek is bátran megsüthetik. Tej helyett én kókusztejet használtam, de természetesen tehéntejjel is összekeverhetjük a tésztát.... A tepsiben lévő tészta tetejét pedig nagyobb darabokra vágott szilvával szórtam meg, de ízlés szerint megszórhatjuk pl. nektarinnal, szőlővel, vagy éppen kockákra vágott almával is. 






 Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:

6 dkg kukoricaliszt (gluténmentes)
6 dkg kukoricadara
10 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
1/2 cs sütőpor
10 dkg darált dió
6 dkg kókuszreszelék
1 kk őrölt kardamom
1 citrom reszelt héja és leve
1 csipet só
3 db tojás (nagy)
2 dl kókusztej (konzerv)
1 dl víz
10-12 db szilva





Egy tálba tegyük bele a kukoricalisztet, a kukoricadarát, a darált diót, a kókuszreszeléket, az eritritet, a kardamomot, a sütőport, a csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.

Egy másik tálba üssük bele az egész tojásokat és kézi habverővel keverjük össze, majd keverjük hozzá a kókusztejet, a vaníliaaromát, a vizet, és a citromlevet.

Ezután öntsük hozzá a száraz hozzávalókhoz, és keverőkanállal alaposan keverjük össze. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk fel ízlés szerinti darabokra, majd szórjuk a tepsiben lévő tésztára. (Én nagyobb darabokra vágtam fel.)


Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon sütöttem, 40 percig.)

A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porrá őrölt eritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Szilva helyett ízlés szerint megszórhatjuk pl. nektarinnal, szőlővel, vagy éppen almával is. 


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 113 kcal

Fehérje: 3 g

Zsír: 6 g

Szénhidrát:8 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése