2018. szeptember 13., csütörtök

Csülök gombával, krumplival, és füstölt sajttal.




Az ősz, és a hűvösebb idő beköszöntével egyre sűrűbben készül majd a sütőben az ebéd, és igaz még a hűvösnek híre sincs, azért én beüzemeltem a sütőmet. A csülköt már előző nap puhára főztem, így sütés előtt csak a gomba és a krumpli előkészítése volt hátra, majd a tepsibe pakolás után irány a sütő. Bő egy óra múlva pedig már tálalhattam is a szép pirosra sült, és illatozó sült csülköt a körettel együtt. A ráolvadt füstölt sajttól különösen finom ízt kapott a hús is, és a köret is, így kár lenne lehagyni, vagy egyszerűen csak reszelt sajttal megszórni.....






 Hozzávalók:

1 nagyobb sertéscsülök (kicsontozva)
50 dkg csiperke gomba
70 dkg krumpli (pl. sárga)
2 db lila hagyma (nagy)
2 marék gyöngyhagyma
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
4-5 gerezd fokhagyma
3 tk ételízesítő
1 tk majoranna
1 kk kakukkfű
só (ízlés szerint)
4-5 ek sertészsír
15 dkg füstölt sajt





A kicsontozott csülköt vágjuk fel 3-4 darabra, majd enyhén sós, ételízesítős vízben a felszeletelt fokhagymával együtt főzzük puhára. Ezután vegyük ki a főzővízből, alaposan csepegtessük le, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg ételízesítővel és a fűszerekkel. (Akár előző nap puhára főzhetjük a csülköt, majd sütésig a hűtőben tároljuk.)

A lila hagymát tisztítsuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel. A gombát tisztítsuk meg, majd szintén szeleteljük fel. (ha nagyobbak a gombafejek, akkor először vágjuk félbe, majd úgy szeleteljük fel) A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe öntsünk egy evőkanál olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt lila hagymát és pároljuk pár percig.

Ezután adjuk hozzá a szintén felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg egy kevés ételízesítővel, a majorannával, és az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd addig pároljuk, míg a leve teljesen elpárolog.

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel nagyobb kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hagyjuk hűlni. Ezután szórjuk meg 1 tk ételízesítővel, majd óvatosan forgassuk össze.

A tepsit kenjük ki a zsírral, majd helyezzük bele az előzőleg puhára főzött, befűszerezett csülköt, rakjuk köré a félpuhára főzött krumplit, kanalazzuk rá a párolt gombát, és szórjuk meg az előzőleg megtisztított gyöngyhagymával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük szép pirosra. (sütés közben a húst fordítsuk át, hogy mindkét oldala szép pirosra süljön)

Amikor a hús és a krumpli már szép pirosra sült, vegyük ki a sütőből, szórjuk meg a reszelt füstölt sajttal, majd toljuk vissza a sütőbe pár percre, míg a sajt szépen ráolvad.

Tálalás előtt helyezzük tányérra a pirosra sült csülköt, kanalazzuk mellé a köretet, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése